Furutrær

Hei

har to store furutrær i hagen som vi ønsker å fjerne. Disse er veldig gamle, hvor jordsmonnet dem står på består av "skogsjord" og ikke gressplen.

Hvordan skal vi gå frem for å få en fin gressplen?

Hilsen Karin

Hei Karin

Furutrærne har jo et relativt høyt rotsystem, så det skulle ikke by på de store problemer med å få fjernet dette etter at treet er tatt ned. Jeg har ikke kunnskapen til en tre-feller, men jeg ville jo startet med å forsøke å få opp dette ved å grave og sage. Skogsjord er jo også en løs masse, så kanskje dere klarer å fjerne mesteparten selv. Fururøtter er dog fryktelig lange, så det kan bli en skikkelig utfordring. Hvis det viser seg at røttene sitter hardt og er vanskelige, ville jeg krøpet til korset og bestilt et stubbefresingsfirma til å gjøre jobben. Dyrt kanskje, men dette blir ofte billigere enn en evt. påfølgende kiropraktorbehandling, totalt sett! ;)

Når det gjelder gresset, kan dette by på problemer da jordsmonnet nok er relativt surt etter nedfall av barnåler gjennom mange år. Rhododendron og Hosta, Hortensia og Syrinhortensia er planter som alle trives i slike forhold.

Hvis dere ønsker plen, bør dere nok forsøke å fjerne det øverste løse laget med formoldet bøss fra trærne og kjøre på med 10 cm med alminnelig god hagejord, før dere evt. sår eller ruller ut ferdigplen. Det kan hjelpe å kalke litt (men da skal det være veldig lite!!!). Kalk binder næringen i jorden, slik at gresset får vanskeligheter med å få tak i næringen det trenger for å bli flott. Det er også viktig å stampe den nye jorden godt til, da det for meg kan høres ut til at underlaget er porøst og lett ettergivende. Det ville være synd å få dumper og vanndammer i plenen etter opparbeidelse!

Lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit :)