Fjellhage

Hei og tusen takk for mye interessant lesestoff. Hagen min består av 2/3 fast fjell og ønsker råd og veilednig i hvordan å anlegge have på fjell og hvilke planter som egner seg best.

Mvh Anne-Lise, Hvaler

Hei Anne-Lise

Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! :)

Jeg vil forsøke å ta litt enkelt om hvordan bygge opp en fjellhage, og håper du kan få nok ut av det til å starte på prosjektet ditt og samtidig kanskje hente bøker på biblioteket for å fordype deg i emnet.

Størrelsen
Husk at alpine planter (fjellplanter) ofte er små i starten men kryper utover med tiden. Derfor bør du se an størrelsen og evt. muligheten for fjellhagen å vokse seg utover. Start derfor med en beplantning i liten skala.

Uforming og plassering
Uansett hvor stort bedet er, er det viktig at det harmoniserer med resten av hagen og uterommet ditt. Skaper du bedet fra start, kan du bruke tau eller hageslangen for å prøve deg frem med tanke på form og størrelse.

Er det et allerede etablert område, må du kanskje til med greip for å rydde og flytte ekstisterende planter. Husk å legge merke til der det vokser best i en evt. skråning - der er det sannsynligvis mye jord samt god nærings- og vanntilførsel i tillegg til god drenasje, som kanskje er den viktigste faktor for et vellykket resultat.

Bruk gjerne steiner fra andre steder på tomten for å skape liv i fjellhagen.

Lys og skygge
Husk at de fleste steinbedsplanter liker mye sol. Allikevel går det fint å ha de i skygge noen timer i døgnet. Planter er som mennesker, de tilpasser seg forholdene - følg derfor med plantene dine etterhvert som hagen vokser seg til. Blir plantene løse i veksten er det tegn på at de ønsker andre forhold.

Fuktighet og tørke
Hemmeligheten med en vellykket fjellhage er at det er drenerende masse på toppen (f.eks. grus eller småstein) men i bunnen god jord som holder på fuktigheten slik at røttene kan drikke når de har behov for det.

Hvis bedet heller mye, skal de mest tørketålende plantene plasseres øverst.

Nederst, til å samle opp vann, kan du bruke torvblokker, som selges på de fleste hagesentre.

Vekstforhold
Oppblandet rhododendronjord eller torv (med f.eks. med grus, sand og flis) er et greit utgangspunkt. Her må du blande etter hvilket behov de forskjellige plantene har. Noen liker sur jord og noen liker mer kalkholdige forhold.

Noen planter for fjellhagen
Saxifraga - mange arter - som alle er vakre! Kan anbefale Saxifraga burseriana og S oppositifolia som tidligblomstrende arter.

Nellik - Dianthus - mange arter - er selvskrevne i fjellhagen.

Floks - Phlox - krypende arter og hybrider.

Urter - f. eks. Timian og oregano.

Sedum - mange arter.

Primula - forskjellige typer. (trenger litt mer jord enn de andre)

Kinasøte - Gentiana sinoornata Nyyydelige blå oppoverpekende klokker.

Taggbregen - Polystichum lonchitis - for evt. fjellsprekker.

... og mange, mange fler.

Jeg håper du kan bruke noen av innspillene og ønsker deg lykke til med fjellhagen!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss