Alle hjerters dag

Valentinsdagen den 14. februar er ikke bare en spesiell dag for alle forelskede par, men også en dag hvor du kan vise dine nærmeste hvor mye de betyr for deg.

Slektning, venn eller venninne, nabo eller kollega, det finnes minst en om ikke kanskje flere personer i din omgangskrets som behøver en spesiell omtanke på denne dagen. En blomst sier mer enn tusen ord, så hvorfor ikke fortelle om din brennende kjærlighet, din omtanke eller oppmuntring gjennom å gi bort en bukket med fargerike blomster, oppfordrer informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Roser og kjærlighet
Rødt er kjærlighetens farge, men til en vennen fungerer blomster i alle farger og fasonger som en god budbringer. - Men ingen blomster vekker vel mer følelser enn roser, sier Bergh. - Roser passer til alle anledninger og spesielt til en dag som ”Valentinsdag”, legger hun til. Roser finnes i mange farger, men likevel er det er det røde roser som har en spesiell plass i hjertet hos de fleste nordmenn.

Romantisk legende
I følge den mest romantiske legenden er valentinsdagen oppkalt etter presten St. Valentin.

Han levde i Romerriket, omtrent år 270 e. Kr. mens den beinharde keiser Claudius regjerte.

St. Valentin trosset keiser Claudius sitt forbud mot å vie soldater. Han ble satt i fengsel og forelsket seg i fangevokterens datter. Dagen før han ble henrettet den 14. februar år 269, skrev han et kort til henne og signerte det “Din Valentin”.

Ikke bare roser
Det finnes mange flotte blomstrende potteplanter på denne tiden av året. Det er egentlig bare du selv som kan bestemme hvilke potteplanter som gjenspeiler dine følelser mest. Potteplante som passer utmerket for Valentines dagen er Calandiva. Med sine store, fylte roseformede blomster vil Calandiva skape en romanse i sin lange og rike blomstringstid. Hortensia med sine enorme blomsterklaser i mange ulike sarte farger er også en ypperlig gaveblomst. En av snittblomstene som har sin høysesong nå er tulipanen. Tulipaner finnes i så mange ulike farger og former att det er lett å finne noe som passer. Hele buketten kan bestå av bare tulipaner, men tulipanene kan også blandes med andre blomster. Her er det bare å bruke fantasien.

Tips til Calandiva
Calandiva skal passes på samme måte som Ildtopp. Planten krever derfor begrenset stell. Calandiva skal helst stå et lyst sted. Den må også gjerne settes i direkte sollys.

Jorden i potten skal være forholdsvis fuktig. I selve vekstperioden skal planten ha plantenæring en gang hver 3 uke. Om sommeren kan Calandiva også brukes som hage, terrasse og balkongplante.

Tips til hortensia
Dette er en plante som trenger lys, og hortensia er faktisk en av de få stueplantene som tåler noe direkte sollys.

Hortensiaen må aldri tørkes ut, men ei heller være klissvåt til enhver tid. Jevn fuktighet er stikkordet her. Vannes med lunkent vann.. Gi gjerne blomsten en liten dusj med vann av og til.

Gjødsles fra februar til oktober. Stuetemperatur er fint, men den kan også stå noe kjøligere. Ved litt kjøligere temperatur vil blomstringstiden kunne forlenges.