Hekk

Hei.

Jeg skal plante en hekk mellom huset og fjøset.Den skal fungere som ett gjerde forde det er en stein mur på yttersiden som er 1, 5 m rett ned. Vil gjerne ha en vintergrønn hekk. i(kke tuja eller sypress.) den må tåle litt H4++ , vere lett å stelle og bli ganske kraftig. har du noen forslag til en blad/blomsterhekk som kan gjøre samme nytta kan jeg sikkert bruke det også.

Hilsen anette

Hei Anette

Jeg vil foreslå at dere kjøper halvhøye Barlind-planter. Halvhøye, fordi de vokser relativt sakte i starten. Barlind er enkel å vedlikeholde, har flott grønn farge hele året, kan formklippes hvis ønskelig. Hybridbarlinden "Taxus media Hillii" er et godt valg, med sin herdighetsgrad opp til 5-6. Den blir opptil 3,5 m høy. Krever relativt næringsrik jord.

Et annet godt valg er alminnelig Gran (Pice abies) H6-7. Den må klippes for å få en pent formet hekk, men er også flott naturlig. Når hekken har fått ønsket høyde bør toppskuddene fjernes. Du kan også gjøre dette underveis, for å få en tettere hekk. Krever relativt næringsrik jord.

Hvis du har sandholdig jord i tillegg til mye sol, kan du også bruke Dvergbuskfuru (Pinus Mugo var. mughus) men den blir opptil 2 m men må toppes for å bli tett. H8

Alle ovenstående vintergrønne alternativ synes jeg passer godt mellom hus og låve og er mye bedre valg enn en bladfellende hekk.

Skulle jeg foreslå en blomstrende hekk mellom hus og låve, ville jeg med tanke på historie og gamle hus nevne en hekk av Rynkerose (Rosa Rugsa).

Velger du en slik, skal du bare huske å kjøre gressklipperen helt under hekken, siden den skyter med rotskudd! Har ingen særskilte krav til voksested og blir opptil 2 m høy.

Håper dette hjalp deg litt på vei!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss