Sopp på plenen

Hei!
Jeg har fått en del sopp i plenen. Den er kun på et område og i en liten del av skråningen. Område på plenen som har fått sopp er våt etter mye nedbør. Det jeg er forundret over er at det er den samme soppen i skråningen, der er det god avrenning av vannet. Jeg kan tenke meg soppen kommer av for mye vann i jordsmonet i plen, men er usikker siden den soppen også er i skråningen! Hva tror du dette kan være? Og hva anbefaler du å gjøre/behandle dette med?

Mvh Terje

Hei Terje

Å fordrive sopp er veldig vanskelig.

Soppens "egentlige jeg" er "mycelet", som lever under bakken og det er kun fruktene vi ser som sopp. Det har derfor ingen hensikt å plukke soppene med tanke på å fordrive dem. Sopp lever av å "snylte" på andre (ofte) forråtnende planter, så har du gamle stubber el.l. i hagen din, kan du med hell fjerne dette. Er det evt. gamle stubber/bjelker el.l. som fyll i skråningen?

Mycelet er laaange tråder som går ut fra et "moderemne" under jorden og derfor kommer de samme soppene opp i fortettede "klynger" flere steder i hagen. Du bør ikke begynne å grave, for da vil du bare spre mycelet enda videre utover i jordsmonnet ditt, med flere sopp-kolonier som resultat.

I tillegg til å fjerne døde organiske rester, kan jeg kun anbefale å drenere godt/enda bedre. Gjødsling med Trim plengjødsel eller Animix plengjødsel kan forbygge problemet på lengre sikt, men da skal du følge bruksanvisningen nøye! :)

Lykke til med bekjempelsen/tiltakene!

Vennlig hilsen fra Marit Næss