Mordersneglens uvenn premiert

Torstein Mo, tidligere leder for Ytre Romsdal og Nordmøre forsøksring (bildet), vant førsteprisen og fikk onsdag 10.000 kroner i premie fra staten for sitt forslag til hvordan den forhatte mordersneglen kan utryddes.

 

 

Det var Landbruks- og matdepartementet og Hageselskapet som hadde utlyst konkurransen om gode forslag til tiltak mot brun iberiaskogsnegl, det som i dagligtale kalles mordersneglen.

I april erklærte landbruks- og matministeren 2008 som nasjonalt dugnadsår mot brun iberiaskogsnegl (Arion lusitanicus). Blant annet ble det i vår lansert en landsomfattende konkurranse for å premiere gode forslag til praktiske tiltak for å redusere sneglebestanden.

160 forslag kom inn i løpet av sommeren gjennom Hageselskapets hovedadministrasjon og fylkesavdelinger og over VG Nett.

En fagjury bestående av representanter fra Bioforsk, Mattilsynet og Hageselskapet, Norsk gartnerforening og Hageselskapet har nå kåret vinnerne.

Juryen har i sin bedømmelse lagt vekt på selve idéen, originalitet, og hvorvidt forslaget kan være innspill til videre forskning og utvikling.

Torstein Mo, som bor i Elnesvågen, er pensjonert sivilagronom og har arbeidet som ringleder ved Ytre Romsdal og Nordmøre forsøksring siden 1980.

- Han premieres for en idé om spesifikk bruk av åte. Idéen er å utnytte det faktum at sneglene spiser alt de kommer over - også artsfrender. Metoden inngår i en søknad til Forskningsrådet, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider uten å utdype nærmere vinnerforslaget fra Torstein Mo.

Departementet og Hageselskapet delte også ut tre mindre premier til andre deltakere i konkurransen.