Færre blir syke av flåttsmitte

 Folkehelseinstituttet har hittil i år registrert 228 personer som har utviklet sykdommen borreliose etter flåttbitt.

- Det ligger an til en nedgang i forhold til de siste årene selv om flåttsesongen ikke er over.

- Det er et etterslep på meldinger, så vi kan ikke si at vi ligger langt under antallet fra de siste årene. Men så langt ser det i hvert fall ikke ut til å ha vært noen økning, sier seniorrådgiver Line Vold i Folkehelseinstituttet. '

Flere syke
Antallet som er blitt syke etter flåttbitt har økt hvert år de siste fem årene, viser statistikken fra Folkehelseinstituttet.

I 2003 ble det registrert 149 syke mens antallet var økt til 328 i fjor. I år kan det se ut til at det blir en nedgang igjen.

- De fleste meldingene får vi inn om sommeren og høsten, men flåtten er aktiv så lenge gjennomsnittstemperaturen i døgnet er over fem grader, sier Vold.

Legekontakt
Mange får flåttbitt uten å bli syke. Det er viktig at flåtten fjernes raskt for å unngå smitte.

Folkehelseinstituttet anbefaler dem som er bitt om å kontakte lege dersom det brer seg et rødt utslett rundt bittet. Man bør også kontakte lege dersom en føler seg generelt dårlig etter flåttbitt.

Det er bare de mest alvorlig tilfellene av sykdom som blir meldt til Folkehelseinstituttet og kommer med i statistikken.

Dårlig flåttvær
Tørt vær er dårlig flåttvær, det kan være en årsak til at det er registrert færre syke etter flåttbitt i sommer.

Seniorrådgiver Line Vold sier at det er ikke er noe entydig svar på hvorfor antallet syke av flåttbitt har økt såpass mye fram til i år.

- Men vi ser også at kulturlandskapet i Norge har endret seg de siste ti årene - det er blitt mindre beitedyr, og busker og kratt dekker større områder. Da trives flåtten bedre. Det er også pekt på at økningen i viltbestanden gir flåtten bedre forhold. Mange har også trukket fram klimaendringene som en årsak, men gjengroing og mer vilt har kan hende mer å si for utviklingen, sier Vold.