Ettersommerens bukett

Så er vi kommet til tiden for de høye, bugnende og fargerike staudene. Sett dem sammen til sensommerens bukett. 

Hagen din inneholder kanskje mer enn du tror: Hosta med blader, lammeører, georginer, riddersporer og kjempetistler, asters og oktoberbergknapp. Dette er helt vanlige hageplanter som kan bli den vakreste bordpynt.

Blomstene bør plukkes om morgenen, eller utpå kvelden. Da får de best holdbarhet. Har du en rikholdig hage, kan det være lurt å tenke tema og vaser før du begynner å plukke.

I buketten bør ett materiale eller en farge få dominere, slik at blikket får noe å hvile på. Hvis du har mange blomster du gjerne vil bruke, er det bedre å lage to begrensede buketter enn å samle alt i én.

Å komponere en bukett
Hvis du har en klar plan for buketten, kan du gå rundt og plukke og sette sammen buketten etter hvert. Alternativet er å plukke det du har lyst på, og danne buketten etterpå. Vakre og velegnede sensommersstauder er hortensia, oktoberbergknapp, asters, ageratum og lammeøre. La gjerne en blomst få danne sentrum, for eksempel en blå hortensia. Rundt og delvis inne i denne kan du sette nesten utsprunget oktoberbergknapp, asters, ageratum og blader av lammeøre. Grupper blomstene, fremfor å spre de ut over. Det kan lett gi et masete inntrykk.

Vet å vende på buketten mens den skapes, unngår du å stikke alt inn på en side, gjør du det blir det lett bare rot.

Plukk tidlig og ofte
Når du lager bukett for vase, skal den alltid avsluttes med grønne blader nederst. Her er hostas supert, i en litt lettere bukett kan du gjerne velge blader av marikåpe. Den er nesten avblomstret nå, men bladene er fortsatt like vakre som i vår.

Benytt gjerne anledningen til å gå en tur i din egen hage. Studerer blomstene mens du holder på, gå gjerne litt frem og tilbake og plukk etter hvert. Så får du plutselig en stor bukett ut av det. Problemet er at det kan være vanskelig å stoppe. Selv om buketten er ferdig kan du jo fortsette med en runde til!

Til neste vår kan du huske at der er lurt å begynne å plukke fra staudene tidlig om sommeren. Det fremmer veksten, gir tidlig blomstring og større blomsterflor.

For holdbar bukett
Godt utstyr er alltid en fordel. Gamle kjøkkenkniver som ikke egner seg til smør engang, skal ikke skjære blomster. Dårlig redskap fører til at rørene i blomsterstilken som skal trekke opp vann, tetter seg. Men du behøver ikke å investere i en formue for å få deg en bukett. En skarp tapetkniv er alt som skal til.

Pass på å fjerne blader og rusk på den delen av stilken som skal stå i vann. Bladene gir grobunn for bakterier. La ca 10 cm av stilkene være dekket med vann, og sett gjerne buketten kjølig om natten. Bruk rene vaser. Så sant de tåler det, bør de vaskes i oppvaskmaskinen. I tillegg bør de fra tid til annen få en omgang med klorvann.

Vannet i vasen skal være lunket, og vi skal etterfylle med friskt vann.