De fineste norske frukter

Vi har nytt oss gjennom en sesong med herlige norske jordbær og bringebær, de norske søtkirsebærene er det også slutt på. Men nå står norske plommer, pærer og epler for tur. 

Moderne teknologi og transportmetoder har ført til at det egentlig ikke finnes sesonger for noe mer, vi får importerte plommer, epler og pærer året rundt. Her til lands er sesongen for frukt kort, til gjengjeld smaker den lokale frukten så ekstra godt. Kortreist er godt. Når frukten får modne på grenen oppnår den maksimal smak og sødme. Frisk, solmoden frukt er et vakkert skue enten den henger på treet eller ligger fristende i fruktfatet på bordet. Når du setter tennene i et saftig, sprøtt eple kan du ikke ha det bedre. Ikke rart det var akkurat et eple Eva fristet Adam med i Edens hage! Og fra nordisk mytologi kjenner vi historien om Idun som ga epler til æsenene for at de skulle holde seg evig unge.

Ureplet sies å stamme fra Kasakstan der det vokser vilt i skråningene til det som kalles Himmelfjellet. Gjennom langvarig foredling og poding dyrkes det nå mer enn 7 000 forskjellige eplesorter. Eplet er blitt verdens mest dyrkede og utbredte frukt. Og kanskje også den frukten som brukes aller mest. Det er like godt å spise som det er, som til syltetøy, mos, saft, som fyll i kaker og paier og til utallige desserter. Kok båter av et syrlig eple i surkålen og den får en frisk og lekker smak Stek eplebåter i smør med en anelse sukker og server dem som pikant tilbehør til lyst kjøtt som kylling og svinekjøtt. Server høstens lammekoteletter med en frisk eplesaus tilsatt hakkede mandler og fløte. Bak enkle muffins med små epleterninger i deigen og server dem nystekte til god te en regnværsdag. Da kan det regne så mye det bare vil. Det sies også at en god eplemos kan kurere kjærlighetssorg! I hvert fall smaker det så godt at du glemmer kjærlighetssorgen for en stund.

Det er et vakkert syn når de første blå plommene lyser opp i grønnsakdisken. Den vakkert mattblå fargen som ser dugget ut, det gulgrønne fruktkjøttet som lett slipper steinen, den syrlig søte smaken, norsk frukt på sitt beste. Og så kommer de røde plommene og de gule som drypper av saft. Plommer har vært dyrket siden Kristi fødsel, hos oss kjenner vi dem fra 1700-tallet. Plommer er enkle å hermetisere. Kok en sukkerlake av ca. 300 g sukker til 1 liter vann, legg i plommene og la dem trekke til skinnet begynner å sprekke. Ta plommene opp med hullsleiv og legg dem på varme Norges-glass. Kok laken litt inn og hell den kokende over plommene, helt opp til kanten av glasset. Legg på gummiring og skru glasset tett til med det samme. Når plommene er kalde er det lurt å snu glasset på hodet for å kontrollere at lokket sitter tett på. Lekker det, må plommene få et nytt oppkok og fylles på rent glass. Plommer hermetisert på denne enkle måten holder seg utover vinteren når de oppbevares mørkt og kjølig. Deilig dessert med fløte eller is til.

Norske pærer er det blitt mindre av i de siste årene. En god og saftig pære er en av de aller beste fruktene du kan få. En stor, delikat keiserinnepære eller en liten ”gråmus” av en gråpære, tennene løper i vann bare ved tanken. En fullmoden pære sammen med en vellagret blåskimmelost er verdens beste dessert! Pærer har kort holdbarhet så nyt dem mens de er her.

Med god frukt på bordet er det lett å gjennomføre ”fem om dagen”. Frukt kan spises når som helst, og trenger ingen tilberedning. Frukt er kalorifattig og inneholder verdifulle vitaminer og mineraler som vi trenger hver dag.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.