Enorm tilgang på ved

Norge gror igjen, og mange har dermed en enorm tilgang på ved. Langt flere burde utnytte denne ressursen. Det å dra på vedaskogen er også avkopling og god mosjon.

 

I sommer har redaktøren ryddet rundt hytta i Tingvoll kommune på Nordmøre. Etter avtale med en hyggelig grunneier ble det tatt ned en god del trær og kratt som skjermet for utsikten ut mot sjøen. Når man tar ned en del trær, blir det utrolig mye god ved. Den er nå lagt opp på behørig måte - og neste år er den tørr og fin.

Det å fyre opp i ovnen om morgenen er en opplevelse i seg selv. Det blir god varme - og når man hører at det knitrer kan man nyte kaffen ekstra godt. Setter man seg ned i godstolen og ser på utsikten blir det virkelig bra.

Når man arbeider med motorsag, kappsag, øks eller vedklyver må man selvsagt være forsiktig. Det er også viktig at man bruker verneutstyr. Det å kjøpe riktig utstyr er en billig investering. Ellers er det selvsagt viktig at man har kvasse knivblader. Da går arbeidet så mye lettere.

Ved å kutte ned trær og busker nær bebyggelsen gjør også at man skjermer seg bedre både mot mygg og spesielt mot flått eller skogbjørn som mange kaller det ekle lille krypet som nå påfører mange mennesker alvorlige lidelser. Spesielt i områder hvor det er mye hjortedyr, er det mye flått.