PERGOLA: Det er mange muligheter for ulike vekster i og ved en pergola.

Vil bygge pergola og plantekasser på terrassen. Hva kan vi plante for å skjerme mot naboen?

Hei!

Vi har en stor åpen terrasse hvor vi skal bygge en pergola og noen store blomsterkasser for å skjerme uteplassen. I plantekassene ønsker vi å plante noe som skjermer godt mot naboen og som kan vokse seg ganske høy. Vi har tenkt på bambus eller å bygge plantekasse med espailer og plante klatrekortensia.

Hvor store må kassene være for at disse vekstene skal trives? Har du noen andre forslag til hva vi kan plante i kassene? Takk på forhånd.

PS! Det må være vekster som tåler vinteren og vi bor i Bærum (usikker på hvilken herdighetssone det er).
Hilsen Sofie

Hei Sofie

I utgangspunktet har dere gjort gode valg, men sørg for at bambusen blir dekket godt om vinteren, da den er ganske skjør og Bærum har et ganske kaldt vinterklima. Jeg regner Bærum som herdighetssone 4-5.

Det er ikke mulig å skulle si en standard størrelse som er ideell, men jeg vil si at skal dere ha store busker bør plantekarene i alle fall være 70-80 cm i diameter og 1-120 høye. I tillegg bør de preppes godt med riktig drenering og ikke minst god jord. Husk også at beholderen skal være av vinterbestandig materiale, det vil si være frostsikkert.

Jeg vet jo ikke hvilken stil dere har valgt, men hvis det ikke ligger for værhardt til, kan det være fint å sette opp en levende lévegg av Agnbøk (herdighetssone 5). Ellers vil også klatrende Rødkattebusk (Actinidia kolomikta herdighetssone 6) være fint, hvis dere vil ha noen farger. Også barlind vil være fint, men den er også på kanten herdighetsmessig.

Høye prydgress (blir opptil 2 meter) vil være lekkert og gir også en god dekning for innsyn. Ikke alle disse er vinterherdige, men Rørkvein - "Karl Foerster" er herdig til H6 og er et minimalistisk og flott innslag et sted der vinden kan leke med det.

Av trær vil jeg tenke at Kvitrogn, Alminnelig Rogn, Syrin, Rosehagtorn, Epletrær, oppstammede bærbusker

Stauder vil være Hosta i halvskyggedelen, Storkenebb og marikåpe + Dagliljer i full sol. Klatreroser, hvis dere har pergola og evt. en klatrende Kaprifolium.

Det er mye som ville utgjøre en flott takterrasse, men valget kommer som sagt an på hvilken stil dere ønsker.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

https://kurs.hageplanlegging.no