Flytte to epletrær

Hei, vi kan få to epletrær fra en kollega. De er ca 2,5-3  meter høye, og jeg har lyst til å flytte dem 40 km.

Og til en litt høyere plass enn der de er i dag. Høydeforskjellen vet jeg ikke eksakt. Det er epler og plommer der fra før. Hvordan kan jeg gjøre dette på beste måte?Og er det i det hele tatt mulig?

Hilsen Alf

Hei Alf

Flytting av større trær er alltid en utfordring, da det er stor sjanse for uttørking. For å gi noen tips, bør vi begynne der trærne skal settes ned i ny bolig. Disse plantehullene bør være godt dype og gjennomvannet samt mye bredere enn rotklumpen på treet.

For treets del er det best å rotskjæres året innen det skal flyttes. Da kutter du røttene i en sirkel i samsvar med trekronens diameter i en god dybde. Du spar ikke opp noe men bare kutter rett ned. På denne måten mister treet noen av sine røtter og blir nødt til å danne flere nye sugerøtter.

Når treet da flyttes påfølgende år, har det mange flere sugerøtter til å “brødfø” seg med når det skal re-etableres.

Hvis du flytter det mens det har blad, bør du beskjære så mye som mulig av kronen og samtidig pakke det veldig godt inn i forhold til transporten. Vind og trekk kan tørke ut et tre på kort tid.

Håper dette ga deg noen ledetråder. Det finnes ingen eksakt oppskrift, men følg i alle fall de tipsene jeg har gitt deg ovenfor, så skulle du i ha ivaretatt flere av treets behov.

Lykke til med flyttingen.

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no