Ny gammel hage

 Hei
Skal flytte til et nytt sted med en stor hage, den er ikke stelt på mange år og har en del spørsmål om diverse.
Kirsebærtre, lite, er dekt med en lys mose hele veien. Mister blader i juni og har bare blader ytterst på greinene. Er det å regne som dødt eller kan det reddes?
Hvem kan fjerne døde greiner i høye trær? Har 2 stor lønn (tror jeg) som har mange døde greiner. pluss at noen slår mot taket.
Kastanjetre. Har 2stk. Et kjempe stort og gamelt som alt gresse er borte under. Har ligget lag med løv og hauger med nøtter under og rundt. hvordan kan man få igjen noe gress under?
Har også et lite, hvordan skal det behandles får å vokse? Er ganske slapt hele tre.
Solbærbusker. Vil disse komme fort opp igjen hvis di klippes helt ned? Er 8m med busker tett i tett. Og ingen jeg vet om som liker så har ikke interesse av å ha di egentlig.
Så til litt nytt som skal i jorda.
Rabarbra hvor skal den plantes? Har alt fra flatt til bratt og uten som til sol hele dagen som mulighet. Skal ta plante fra en stor, er det noe spesielt man ikke skal få med og når på året burde man gjøre det?
En siste ting, har du noe forslag til blomster/planter som kan plantes i en bratt skråning og som ikke trenger så mye stell? pluss ikke giftig.
Hilsen Sunniva

Hei Sunniva!

Jeg tar alle spørsmålene i en jafs her nå, men neste gang du sender inn var det fint om du tok et og et, slik at vi kan kategorisere det i etterkant - slik at andre også kan få nytte av svarene. 

1. Kirsebærtreet ditt er nok svakt og iferd med å dø, siden det både er lite og allerede mosegrodd.

2. For å fjerne grener ville jeg tatt kontakt med en gartner eller en anleggsgartner

3. Gress under gammelt kastanjetre; fjern alt boss under treet, fyll på med litt god hagejord, ikke mye - og så gress. Husk at gresset må vannet jevnlig i 14 dager etter såing.

Lite kastanjetre, bør få vokse i et miljø det trives i. Hvis jorden er veldig pakket, bør dere sørge for å “løsne” litt på jorden ved å hakke. Ellers trenger man normalt ikke å gjødle, men sørg for at det får litt ekstra godt med vann og se om det kan hjelpe på “slappheten”.

4. Hvis du skal beskjære, bør du ta de eldste grenene (fjern ca. 50% av buskens grener) og la det andre få vokse. Hvis du skal fjerne de, bør de fjernes med rot og det hele.

5. Rabarbra planter du der det er god og næringsrik jord. De liker seg i sol/halvskygge. Du graver et hull og har det klart når du kommer med deleklumpen fra den opprinnelige rabarbraen. Ikke høst før tidligst andre året etter planting. Husk vanning.

6. Planter i skråning; Hvis blomstring foreslår jeg markdekkende roser evt. busker som dekker - f.eks. krypbarlind eller krypbiota, som begge er vintergrønne.

Lykke til med den gamle tomten!

Vennlig hilsen fra Marit Næss Jørgensen

www.hageplanlegging.no