Mye mose i plen

Hei du! Jeg leser med stor interesse spalten du har, og lærer mye. Jeg håper du kan hjelpe meg med noe.

Jeg har mose i plenen, og da mener jeg MYEmose. Det er deilig å gå på, men jeg lurer på om jeg kan gjødsle med noe som gjør at den kan forsvinne helt eller delvis.

I så fall, når er beste tid for å sette igang? På forhånd takk for svar.

Hilsen Erik

Hei Erik og takk for hyggelig tilbakemelding på Spørsmål og Svar spalten. Alltid hyggelig å vite at dere der ute har nytte av hva jeg skriver! :)

Mose trives under fuktige og tildels sure jordforhold. Den trives også i skyggefulle omgivelser. For å bekjempe den uten kjemikalier, kan du da tenke om du har mulighet for å gjøre følgende:

1) Drenere jorden - hvis det er fuktige og tette forhold

2) Slippe inn mer lys/sol - hvis det er skygge

3) Hvis jorden har lav pH-grad (de kan du sjekke ved å kjøpe test på hagesenteret) må du kanskje kalke litt (men vær ytterst forsiktig med kalkingen)

- hvis du gjør noen av de ovenstående forslagene er det samtidig viktig at du sørger for å gi gresset de beste vekstforhold og det gjør du ved å gi det gjødning. Gjerne blåkorn 2 ganger fra våren av og siden en gang med ren kalksalpeter innen St. Hans.

Vil du bruke kjemikalier, kan du kjøpe "Mosefjerner" i hagesenteret, sprayer på området der mosen er og lar dette virke en stund. Rak vekk den døde mosen og bruk plenlufter for å tilføre luft og bedre drensforhold i bakken.

Så til eller rull ut ferdiggress.... og husk; gjødsling! :)

Ovenstående må du vente med til telen er gått ut av jorden og bakken har tørket ganske mye opp. Husk det er ikke smart å tråkke på gresset når det er vått om våren.

Lykke til og så håper jeg du får suksess med noen av de ovennevnte metoder!

Vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen
www.hageplanlegging.no