<p>Av og til har hagemøblene dine behov for litt ekstra kjærlighet. Er de gustne og grå etter vinteren, kan du behandle dem med olje. Men husk å rense dem grundig før du går igang med olje.<br></p><p></p> Foto: Foto: Jon Halvorsen, ifi.noÅ gi teakmøblene ny olje, er en jobb du kan kose deg med ute i vårsolen. Foto: Foto: Jon Halvorsen, ifi.no1-2-3 og teakstolen er like god som ny! Fra venstre ubehandlet, renset og oljet teakstol. Foto: Foto: Jon Halvorsen, ifi.noBruk en bøtte til rensevæsken. Foto: Foto: Jon Halvorsen, ifi.noEn olje eller gel kan benyttes til vedlikehold av hagemøbler. Benytt lofri klut tilslutt. Foto: Foto: Jon Halvorsen, ifi.no

På tide å klargjøre utemøblene

Gi hagemøblene i tre en overhaling før du setter deg godt tilrette på terrassen eller i hagen og nyter vårsolen.

Nå som påsken nærmer seg er det mange som henter fram utemøblene. Men noen av hagemøblene kan ha blitt stygge å se på siden sist. Det skyldes blant annet sot i luften og sopp.

Særlig teakmøbler er det viktig å gi jevnlig vedlikehold, men det samme kan også sies om de populære møblene i rotting.

Da er det på tide med en aldri så liten vårpuss. På markedet finnes mange ulike oljer å velge blant. Et godt råd er å gå for en dyr variant, for her er det kvalitet som gjelder, heter det i en pressemelding fra ifi.no.

Hardved

Slik fjerner du gammel olje

- Bruk hageslangen og fukt møblementet med vann så det blir gjennomfuktig.
- Påfør teakrens, og la den virke.
- Gå på med en stiv børste for å fjerne all oljen.
- Spyl av.
- La møbelet tørke til neste dag.
- Se om det er blitt bustreising. Hvis det er tilfelle, sliper du over med fint slipepapir, før du kan begynne ny oljebehandling.

Dette trenger du for å olje møblene:

Hageslange, stiv børste, pensel, olje og lofri klut.


Noen liker at hagemøblene i tre får en naturlig grå patina. Andre igjen vil at møblementet viser en sunn glans. Sistnevnte får du ved å tilføre olje.

– Vær oppmerksom på at uten behandling vil treverket kunne få skjolder og flekker fra for eksempel rødvin, kaffe og mat. Dette siden trefibrene ikke er impregnert, sier Audun Klauseie, daglig leder i Alanor.

Ofte er hagemøbler i teak, som er et edeltre. Mens noen ganger er møblene av mykere tre som furu. Det er viktig å skille mellom behandling av hardere treslag i edeltre, eller mykere treslag når du velger produkter. Selv om mye på markedet går til begge deler, gjelder ikke det for alt. Det finnes i tillegg oljer som gir mykere treslag utseendet til teak.

Vedlikehold

Vær, vind og sollys sliter på møblene. De blir skitne fra sot i luften, og de kan få mange sorte flekker fra svartsopp.

– Hvis du ikke har oljet hagemøblene tidligere, blir de veldig skitne etter å ha vært i bruk, sier Roger Johansen, innkjøpssjef i IBG.

Oljen til edeltre skal ikke danne sjikt i overflaten, men trenge inn i treverket. Blir oljen liggende oppå, danner det seg en klebrig hinne når det blir varmt. Ikke bare ubehagelig for den som skal sette seg der, men hinnen vil tiltrekke seg all slags smuss.

Fra slitt til nytt

Når du først har vært så flink til å olje hagemøblene dine, bør du tenke på å opprettholde et enkelt vedlikehold gjennom sommerhalvåret. Da bruker du en vanlig uteolje til utemøbler. Vedlikeholdsoljer finns både som flytende varianter, og i gel-form, og disse kan påføres ved behov – gjerne én gang i måneden i løpet av sommerhalvåret.

Har du ikke vært flink nok med vedlikeholdet, kan du bli nødt for å gi møblene en god overhaling. Sett av en ettermiddag og gjør utejobben til en koselig affære!

– Svartsoppen kan ha satt seg nedi oljen til treverket, og da må du fjerne all den gamle oljen, sier Johansen.

Teakrens fjerner all gammel olje så treverket ser helt nytt ut.

– Får du ikke bort all oljen, blir det ikke pent. Det er ingen vits i å ha olje på gammel skitt, understreker Johansen.

Audun Klauseie i Alanor anbefaler å vaske møblene med en trerens om høsten. Dette for å fjerne pollen og soppsporer før møblene lagres, slik at de ikke blir liggende i treverket og ødelegge trefibrene gjennom vinteren.

– Eventuelt kan man i tillegg gi dem et tynt strøk med olje. Når sommeren kommer oljer du møblene på nytt, sier Klauseie.

Rotting er populært

Roger Johansen tror at enkelte kvier seg til vedlikeholdet av teakmøbler, og derfor velger hagemøbler av kunstrotting. Men kunstrotting er ikke vedlikeholdsfri, og vil kunne bli skitten, tørr og sprø med tiden.

Også til dette finnes produkter som vasker og beskytter flettingen – disse kommer gjerne på sprayflaske som sikrer at midlet kommer inn i alle kriker og kroker.