La deg fascinere av plantene

Plantene dominerer livet på jorden – og vi er avhengige av dem. Kunnskap om planter er livsviktig. Denne uken markeres plantenes dag i 54 land, og i Norge feirer vi plantene onsdag 15. mai.

- Svært mange mange mennesker er glade i planter. Og det er jo ikke så rart. Planter er unike organismer. De omdanner sollys, CO2 og vann til sukker og oksygen. De dominerer livet på jorden. Vi er helt avhengige av dem, forklarer professor og planteekspert Odd-Arne Rognli entusiastisk.

Rognli underviser og forsker i plantevitenskap ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, og han en av mange nasjonale arrangører for den globale feiringen av plantenes fantastiske verden, det som kalles Fascination of Plants Day.

- Planter er som kjemiske fabrikker. Nesten alt vi spiser kommer fra planter, enten direkte eller gjennom dyr som har spist planter. Luften vi puster, bomullen i klærne vi har på oss, huset vi bor i og medisinene vi tar for å bli friske – alt stammer fra planter, forklarer planteprofessoren.

Og denne uken skal plantene feires, ikke bare i Norge men i over hele kloden.

- Ja, Norge er et av 54 land som skal feire plantene fascinerende liv. I alt er det 800 arrangementer på 600 institusjoner. Her i Norge feirer vi onsdag 15. mai. Da blir det mange spennende og fascinerende plantearrangementer i Tromsø, Trondheim og på Ås, forteller Rognli, som har forsket på planters genetikk i over 30 år.

Planter dag og kveld
På Campus Ås blir det arrangementer fra klokken 10 på formiddagen til 23 om kvelden. På programmet står salg av eksotiske planter, omvisning i parken, utstillinger, foredrag, et eget hageorakel som svarer på dine plantespørsmål, boksignering og frøquiz.

- Her blir det noe for alle. Hovedmålgruppen vår er studenter og skoleelever, men det kommer til å bli mye for planteinteresserte i alle aldre. Og om kvelden blir det noe helt nytt som vi gleder oss veldig til: Pecha Kucha på nyåpnede Vitenparken. Der stiller blant annet de to rektorkandidatene opp i konkurransen i forskningsformidling, forteller Rognli.

Pecha Kucha er et formidlingsformat der foredragsholderne får nøyaktig 20 sekunder per lysbilde og i alt 20 lysbilder. Det blir servering av mat og drikke på kveldsarrangementet.

- Det er også åpen cafe i VitenParken ved Andedammen, det som tidligere het Landbruksmuseet. De har veldig god kaffe, få med det, avslutter Rognli.

Arrangementet har fått egen nettside på http://vitenparken.no/, og det er også informasjon og program på UMB sine nettsider.