Flere ryper å jakte på

Statskog er ferdig med årets rypetelling. Etter det begredelige fjoråret blir det i år trolig større fangst på landets vel 60 000 rypejegere.

I hvert fall for de som jakter i Statskogs områder, hvilket er en stor andel av landets rypejegere.

– Det er en oppgang i antall ryper i stort sett alle våre områder helt opp til Saltfjellet. Derfra og nordover er det dessverre like dårlig som i fjor, og noen steder også en nedgang, sier Jo Inge Breisjøberget, ansvarlig for småviltjakt i Statskog.

Det er mye smågnagere i fjellet i år. Dermed tar rev og andre predatorer disse i stedet for rypekyllingene.

– Oppgangen i år kommer fordi kyllingene har overlevd. Men vi har fortsatt for lite stamfugl. Når de to forrige årene var så dårlige, så kan det ikke bli noe toppår i år, sier Breisjøberget.

Beholder fjorårskvotene
Rypefangsten har vært på bratt vei nedover de siste årene landet sett under ett.

– Fjoråret var et skikkelig bunnår, med 160 000 skutte ryper mot 225 000 året før. Det er det laveste antallet siden man begynte å lage fangststatistikk på begynnelsen av 70-tallet, sier Breisjøberget.

Det felles rundt 400 000 ryper i et normalår. De lave rypetetthetene kan tyde på overbeskatning, men har også mye å gjøre med om det er smågnagerår eller ikke, understreker han.

Imidlertid blir kvotene i år stort sett de samme som i fjor.

– Vi viser måtehold også i år i håp om at vi høster frukter av det neste år. Bestandene har vært på et lavmål de siste årene, og vi vil gjøre alt for å hjelpe dem opp igjen, sier Breisjøberget.

Det er oppgang i kyllingtetthetene i nesten alle Statskogs jaktområder.

Vellykket test
Statskogs tellinger har pågått i snaut tre uker og ble avsluttet 21. august. Tiden etter er brukt til å bearbeide tallmaterialet.

Statskog er en del av det såkalte Rypeforvaltningsprosjektet, som har optimal forvaltning av rype og skogsfugl som mål. Som en del av prosjektet fikk tre kommuner i Nordland i fjor en ny og strengere rypeforvaltning. Jegere som jakter rype i Hattfjelldal, Grane og Vefsn må blant annet innrapportere fangst og fornye jaktkort hver femte dag av jakta.

– Nesten ni av ti jegere rapporterte inn det de hadde skutt. Før var det bare to av ti eller mindre, sier Breisjøberget, som ser for seg at det er god mulighet for at ordningen utvides når Rypeforvaltningsprosjektet er i land i 2011.