Et skritt nærmere felles energipolitikk

Den tredje lovgivningspakken for å etablere et indre gass- og elektrisitetsmarked i EU kom i dag. Selskap som eier både produksjon og transmisjon skal ikke lenger kunne kontrollere begge delene selv, skriver NHO.

 

 

 

Europakommisjonen mener at et felles indre marked for energi krever dette. Kommisjonen sier at full ownership unbundling er den beste løsningen for å bryte opp de europeiske energimastodontene (som for eksempel E-ON og EDF), men legger frem et annet alternativ for de som også i fremtiden ønsker å sitte på eiersiden av nett og produksjon. Alternativ to innebærer at man kan bli sittende med dagens eierskap i "en" kropp, men at transmisjonsnettene skal bli driftet av totalt uavhengige operatører (ISOer). Kommisjonen foreslår at de uavhengige operatørene, ISOene, skal sertifiseres slik at man skal kunne påse at de ikke influeres av andre deler av selskapet.

EU får energivaktbikkje
De nasjonale regulatorene, som blant annet skal ha ansvaret for å passe på ISOene, får større makt og ansvar, slik at de vil være det indre energimarkedets beste vaktbikkje mot markedsmisbruk. Informasjon om ISOenes handlinger skal tilflyte regulatorene fritt. En del av kritikken som har kommet mot de store selskapene som eier både transmisjon og produksjon, er at de utestenger andre fra markedet, at de presser prisene opp og at de ikke investerer i nettene.

EU har tidligere vært inne på tanken om å opprette et uavhengig beslutningsorgan som skal fungere som Kommisjonens "vaktbikkje", og inneha makt til å overprøve beslutninger gjort av de nasjonale regulatorene. Dette blir nå foreslått i et nytt organ, EU Agency, som skal ligge under Kommisjonen og ha makt og myndighet til å overprøve de nasjonale regulatorene sine vurderinger og ha fullt innsyn i aktiviteter og handlinger som skjer på transmisjonssiden.

Forslaget innebærer også at man politisk må dele oppgavene mellom de ulike departementene/ministrene, slik at det ikke er samme minister som har ansvaret for det statlige eierskapet av produksjonen av gass/elektrisitet og transmisjonsnettene.

Innfører sikkerhets hindre mot utenlandske oppkjøpere
Tysklands argumentasjon mot ownership unbundling har i stor grad handlet om at en oppdeling av nettene og produksjonen vil kunne gi muligheter for andre land, som for eksempel Russland til å kjøpe seg inn i de europeiske nettene. Kommisjonens forslag inneholder derfor også en betingelse om at de som skal kjøpe seg inn i transmisjonsnettverket vil måtte vise at de selv - fullt ut - har gjennomført den funksjonelle separasjonen mellom transmisjon og produksjon. Hvis ikke: intet oppkjøp. Forslaget omtaler nettene som svært essensielle for velferden til innbyggerne og den frie konkurransen, og legger opp til at EU skal godkjenne tredjeparter som ønsker å kjøpe seg inn på nettsiden.

Forslagene skal debatteres av energiministrene i EU i oktober, og første mulige vedtak vil være på EU-toppmøte i desember. Prosessen videre er at fra nå og frem til forslagene vedtas og oversettes tar det ca 18 måneder, og overgangsperioden for landene til å implementere forslagene vil kunne bli lang; kanskje rundt 4-5 år. Effekten av forslagene vil man derfor ikke se før 2013-2015.

Les mer:

Bakgrunnsinformasjon - unbundling hjemme og ute