Nye regler sikrer innsamling av røykvarslere

Avfallsforskriftens kapittel 1 om kasserte elektriske og elektroniske (ee) produkter er endret med virkning fra 1. januar 2008.

Røykvarslere har så langt inngått som en del av ee-forskriftens produktgruppe 10 "Overvåknings- og kontrollinstrumenter". Behandlingskostnadene knyttet til røykvarslere er høye, særlig for ioniske røykvarslere som inneholder en liten radioaktiv kilde. Returselskapenes innsamlingsforpliktelse knytter seg til de ulike produktgruppene i forskriften, og ikke til det enkelte produkt. Returselskap har som følge av dette kunnet latt være å samle inn røykvarslere, men likevel oppnådd innsamlingsforpliktelsene sine gjennom å samle inn de andre produktene i samme produktgruppe. For å sikre innsamling og forsvarlig håndtering av røykvarslerne, er røykvarslere nå skilt ut i en egen undergruppe.

Kravene til finansiell garanti for individuelt finansierte returselskaper er i tillegg forenklet. Så langt har det vært lagt opp til at det skulle opprettes et statlig eid konto/fond til administrering av den finansielle garantien. Dette har vist seg vanskelig gjennomførbart. Kravet til garanti er derfor endret til et krav om å stille tilfredsstillende finansiell garanti. Dette gir rom for ulike løsninger og fleksibilitet mht. utvikling av nye garantiprodukter. For å sikre at garantiene gir nødvendig sikkerhet, er det stilt som krav at garantien skal være godkjent av SFT.

Les mer her