Betent byggesak blusser opp

Boligprodusentene mener fremgangsmåten i en gammel byggesak er ødeleggende for et tillitsfullt forhold mellom aktører i byggenæringen og myndighetene.

”Myndighetsutøvelsen som er vist i denne saken er ødeleggende for virksomheter som har langsiktige interesser som boligleverandør. Derfor er denne tilsynssaken ikke lenger et anliggende knyttet til et foretak, men angår hele boligbransjen som følger saken med stor interesse”, skriver Boligprodusentene i et brev til Ullensaker kommune samtidig som bransjeorganisasjonen signaliserer at de etter fullmakt har overtatt saken på vegne at sitt medlem Nordbohus Romerike.

Boligprodusentene bruker sterke ord i sin karakteristikk av kommunens praksis. I brevet heter det blant annet at ”Tilsynsprosessen er gjennomført på en måte som er lite produktiv og skaper kraftige negative reaksjoner blant aktørene i byggenæringen på Romerike. Dette er en utbyggingsfiendtlig politikk som ikke bidrar til forbedring og utvikling i byggeprosjektene”. Og videre: ”I denne saken har tilsyn i en mangeårig gammel byggesak antatt karikaturens proporsjoner. Vi beklager dette fordi tilsynets status ødelegges”.

Startet med tilsynssak
Saken ble første gang presentert på bygg.no i sommer hvor Boligprodusentene gikk ut og hevdet at kommunen ber boligbygger begå dokumentfalsk.

Bakgrunnen for konflikten på Romerike er en tilsynssak Ullensaker kommune opprettet mot Nordbohus Romerike i et eneboligprosjekt som ble overlevert for over fire år siden. En langvarig konflikt mellom utbyggerselskapet og huseier førte etter hvert til at kommunen tok ut tilsyn i saken. Etter at tilsynet var gjennomført, ble Nordbohus Romerike pålagt av bygningsmyndighetene å utbedre to lokale luftlekkasjer ved henholdsvis taklist og ved inspeksjonsluke ved kaldloft.

Nordbohus Romerike sa ja til å utføre disse to utbedringene, selv om Boligprodusentenes eksperter på området tilbakeviste tilsynets påstand om avvik knyttet til lufttetthet i boligen. Når dette var utbedret, trodde selskapet at saken var ute av verden.

Ytterligere dokumentasjon
Ullensaker kommune ga seg imidlertid ikke og ba om en tilpasset sjekkliste og ytterligere dokumentasjon fra byggeprosessen. Dette nektet Nordbohus Romerike. Da fulgte kommunen, via byggetilsynet, opp med å bestille fullt dokumenttilsyn og listet opp til sammen 28 dokumentasjonskrav som strekker seg langt tilbake i tid.

Trakk ansvarsrett
Saken har versert mellom partene gjennom høsten med blant annet dokumenttilsyn hos Nordbohus Romerike og utsendt tilsynsrapport. Det betente forholdet mellom partene kuliminerte foreløpig med brev fra Ullensaker kommune datert 18. desember 2012 som ble mottatt ved oppstart etter juleferien. Her kommer kommunen med pålegg om uavhengig kontroll og tilbaketrekking av ansvarsrett for prosjektering og utførelse.

Tilbaketrekking av ansvarsrett er begrunnet med at Nordbohus Romerike ikke har kunnet fremlegge tilfredsstillende kontrolldokumentasjon på prosjektering og utførelse innen sine ansvarsområder.

Det er denne siste utviklingen som Boligprodusentene nå kommenterer i sterke ordelag på vegne av Nordbohus Romerike.

I svarbrevet noterer videre Boligprodusentene seg at kommunen tar opp spørsmål som vind, snølaster og fuktighetskontroll som nye momenter i sitt pålegg om uavhengig kontroll i sitt brev til tiltakshaver. Her anfører bransjeorganisasjonen at disse forholdene ikke var omtalt i varselet og følgelig ikke ble besvart i tilsvaret om varsel om pålegg tidligere i høst. Disse nye momentene skriver seg fra tilsynssaken, og Boligprodusentene lover å komme tilbake til disse etter at etter at prinsipielle spørsmål vedrørende tilsynets fremgangsmåte er besvart av Kommunal- og regionaldepartementet. Brev til departementet ble sendt i sommer, men svaret lar vente på seg som Boligprodusentene karakteriserer som beklagelig.

Ber om ferdigattest
Boligprodusentene går videre i brevet igjennom temaene i tilsynssaken i høst og konkluderer med at man ikke med sin beste vilje kan se at det er grunnlag for pålegg om uavhengig kontroll i byggesaken, og at det heller ikke grunnlag for å trekke tilbake ansvarsrett for kontroll av prosjektering og kontroll av utførelse. Derfor ber Boligprodusentene om at kommunen fatter vedtak om at ferdigattest utstedes, og de krever også at saksomkostningene for Nordbohus Romerike dekkes etter forvaltningsloven.

I brevet konkluderes det med at tilsynet i denne saken demonstrerer manglende evne til å ivareta rimelige hensyn til foretaket som det er ført tilsyn med.

”Videre tilsynsaktivitet kan ikke fortsette i tråd med den praksisen som er demonstrert her. Vi ber om at Ullensaker kommune tar grep for å iverksette nødvendige forbedringer”, står det avslutningsvis i brevet som er underskrevet av adm. direktør Per Jæger og kvalitetssjef Morten Meyer hos Boligprodusentenes Forening.

Les også:
– Kommune ber boligbygger begå dokumentfalsk