Sikrer BIM-samhandling i praksis

Samhandling i BA-prosjekter er ikke alltid like lett når ulike aktører, ulike BIM-systemer og ulike dataformater er involvert. Men det finnes løsninger som gjør dette mulig.

Vianova Systems TiPS FMs nye BIM2Share-løsning med webprosjekthotellet Byggeweb benyttes nå av Østfoldsykehuset samt en rekke rådgivere og entreprenører.

Over 120 brukere i bl.a. NCC, Kruse Smith, Skanska, Rambøll, COWI, Reinertsen, ViaNova Plan & Trafikk, og Statens vegvesen m.fl. har i en tid brukt Byggeweb Extended Workspace.

BIM2Share er en ny webportalløsning som skal sikre praktisk samhandling i BIM-prosjekter – samhandling mellom aktører, samhandling mellom ulike verktøy og plattformer, og samhandling av BIM-modell og fildata – en felles arena som alle aktører i byggeprosessen enkelt kan forholde seg til.

Løsningen består av en portal som integrerer prosjekthotellet Byggeweb med BIM-modeller og egne filer gjennom et felles grensesnitt. BIM blir på den måten integrert i prosjekthotellet, i form av IFC-, Navisworks- eller Novapoint Virtual Map-modeller.

Verktøykassen består av løsninger for utveksling, konvertering og sammenstilling av modell og fildata, med modellen som bærer av informasjonen.

Vianova Systems TiPS FM har også levert denne samhandlingsløsningen til Prosjekt Nytt Østfoldsykehus som er under bygging. I prosjektet er det grunnleggende forutsatt at BIM skal benyttes til digital informasjonsutveksling mellom byggherre, prosjekterende, entreprenør, driftsorganisasjon og andre aktører i prosjektet.

COWI har som prosjekteringsansvarlig valgt Byggeweb til filhåndtering og Revit Server som BIM-plattform. Løsningen omfattes bl.a. av en synkroniseringsløsning for automatisk utveksling av data mellom prosjektserver og Byggeweb.

Byggeweb Extended Workspace har også en manuell synkroniseringsløsning som er testet ut av en del brukere som ikke sitter på prosjektkontoret.

– En PC på prosjektkontoret gjør automatisk synkronisering for oss hver natt, slik at alle data er oppdatert hver morgen, forklarer Ingrid Alvsåker, IT-koordinator fra COWI. – Dette er en veldig grei og fleksibel løsning. Synkroniseringsløsningen gir oss stor gevinst i form av mye manuell tid spart, sier hun.

Vianova Systems TiPS FM, som også drifter denne tekniske løsningen for Østfoldsykehuset, kjører gjennom ca. 30.000 tusen filer hver natt for å synkronisere prosjektdataene. Alvsåker får automatisk rapportering om synkroniseringen og kan eventuelt gjøre korrigerende tiltak.