Hva skjer med boligprisene?

Boligprisene gikk i gjennomsnitt ned 0,7 prosent fra 3. til 4. kvartal 2012. Prisene er likevel 6,7 prosent høyere enn for ett år siden, melder SSB. Prisene på eneboliger og blokkleiligheter sank med 1,2 og 0,3 prosent, mens prisene på småhus steg med 0,1 prosent fra 3. til 4. kvartal 2012.

Det store spørsmålet er hva som vil skje med boligprisene fremover. Der strides de ”lærde”. Noen mener at den trenden vi har hatt de siste årene med en stor oppgang år for år, vil fortsette til lang t inn i evigheten, mens andre mener at vi snart har nådd toppen, og at prisene så vil begynne å synke. Det mener bl a DNB som nå har lagt frem en ny halvårsrapport. DNB mener at boligprisveksten blir på 7,5 prosent i år, men med en fallende tendens. I de neste årene spår banken stagnasjon og så nedgang i prisene.

Vi tror at man skal være ytterst forsiktig med å være skråsikker på hva som vil skje med prisene på bolig. Det avhenger mye av hva som skjer internasjonalt – og om vi rammes hardere av den krisen Europa opplever. Og det er enorme forskjeller fra bydel til bydel - fra by til by og fra distrikt til distrikt. Og det er enorme forskjeller landsdelene mellom.

Mye av den enorme prisveksten konsentreres til noen få områder i noen av de største byene hvor presset er størst. I Oslo skal jo ”alle” på død og liv bo innenfor ring 3 og helst da i de mest populære og trendy byområdene.

For 2012 sett under ett var boligprisene i gjennomsnitt 6,7 prosent høyere enn i 2011. Prisene på blokkleiligheter økte med 9,0 prosent. Småhus og eneboliger hadde en prisøkning på henholdsvis 6,4 og 5,9 prosent.

Boligprisene i Trondheim og Trøndelag økte mest med 8,4 prosent. Vestlandet utenom Bergen, samt Agder og Rogaland utenom Stavanger, hadde lavest økning. Prisøkningen her lå på 4,7 prosent.

I 2012 var prisene i gjennomsnitt 60,9 prosent høyere enn i 2005. Den kraftigste prisøkningen finner vi i Stavanger der boligprisene har økt med 106,4 prosent i denne perioden. Den laveste prisveksten blant storbyene hadde Bergen og Trondheim med henholdsvis 54,2 og 58,8 prosent. I Oslo var økningen på 63,3 prosent i denne perioden.

Ellers er vi overbevisst om at det vil vokse opp mange nye tettsteder og byer rundt storbyene våre. Når det gjelder hovedstadsområdet, er det uansett ikke plass til alle menneskene innenfor Oslos grenser. Det samme er tilfelle med Bergen, Trondheim og Stavanger. Også mindre byer vil se at det vokser opp nye samfunn utenfor byene. Da er det viktig at man får gode kollektivløsninger og at det bygges opp gode boområder hvor man har nær tilgang til barnehager, skoler, butikker og alt det andre man trenger i det daglige.