Store investeringer i kraftsektoren

Heldigvis begynner det å skje mye spennende i kraftsektoren. NVE behandlet i 2012 konsesjonssaker som kan gi totalt 4,42 TWh ny produksjon. Det ble også gitt et stort antall nettkonsesjoner som vil bidra til økt leveringssikkerhet og muligheter for tilknytning av fornybar energi. Dette vil bidra til at vi redder det unike miljøet vi har innen kraftutbygging i Norge.

Problemet er at denne utviklingen burde ha kommet for lenge siden. Vi har mistet mange år på grunn av elendig politisk håndverk. Denne unnlatelsessynden er blitt kostbar for landet.

Olje- og energidepartementet ga i fjor konsesjon for 14 store vannkraftprosjekter, totalt tilsvarende drøyt 700 gigawattimer (GWh), konsesjon til sju vindkraftanlegg på drøyt 1400 GWh og konsesjon til 23 små vannkraftverk, tilsvarende 250 GWh.

Av de 4,42 TWh ga NVE konsesjoner for 3,58 TWh ny kraftproduksjon. I tillegg ble det sendt innstillinger til Olje- og energidepartementet (OED) om ytterligere 655 GWh og fattet vedtak om konsesjonsfritak for 187 GWh. Til sammen tilsvarer det elektrisitetsbruken til omlag 221 000 husstander, melder NVE i en pressemelding.

Nå skjer det mye både når det gjelder overføringslinjer og annet nett, opprusting og bygging av nye transformatorstasjoner og ikke minst begynner det å bli investert i nye vannkraftverk igjen. I tillegg blir mange verk opprustet og modernisert. Vannkraft er uansett den mest effektive form for fornybar energi som kan produseres.

Det er også gitt konsesjon til nye vindkraftverk. Nå er det ikke alle som er like begeistret for slike anlegg. Dette har en klar negativ miljøside, men dette er også en kostbar måte å produsere elektrisitet på. NVE ga 12 konsesjoner til vindkraftverk i 2012. Anleggene som fikk konsesjon kan gi en mulig kraftproduksjon på 3 TWh. 11 av konsesjonene er påklaget til OED.

NVE la i fjor til rette for 1,42 TWh med ny vannkraft. Det ble gjort vedtak om opprustinger og sendt innstillinger til OED på større vannkraft på 748 GWh. Når det gjelder småkraft ble det behandlet 118 søknader – en nærmest fordobling fra året før, da antallet var på 63. Av småkraftsøknadene fikk 60 konsesjoner på til sammen 583 GWh. I tillegg ble det fattet vedtak om konsesjonsfritak for 39 små vannkraftverk på 93 GWh.

Til sammenligning ble det i 2011 lagt til rette for 0,75 TWh vindkraft og 1 TWh ny vannkraft.

Det ble også behandlet rekordmange nettkonsesjoner i 2012. Totalt ble det gitt konsesjon til 1350 km nett. Av dette er 850 km sentralnett, 330 km regionalnett og 170 km nett knyttet til elektrifisering av oljeinstallasjoner. Totalt ble det gitt 132 anleggskonsesjoner til nett og transformatorstasjoner med tilhørende installasjoner.