Alvorlig skadd i peis-eksplosjon

En ansatt ved hotellet Grims Grenka i Oslo tok fyr i en alvorlig biopeisulykke tirsdag. Det har vært flere alvorlige ulykker med slike peiser de siste årene.

Den hotellansatte mannen i 30-årene var i ferd med å fylle bioetanol på en peis på hotellet, da en stor flamme slo opp fra peisen og antente mannen. Mannen var bevisst da han ble kjørt til Ullevål sykehus. Sykehuset opplyste tirsdag kveld at mannen på rundt 30 år har alvorlige brannskader.

I 2009 gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens bygningstekniske etat (BE) ut og advarte mot bioetanolpeiser etter flere alvorlige ulykker.

– Bioetanolpeiser kan utgjøre fare for liv og helse, skrev de i en felles pressemelding, ifølge dinside.no.

– Svært brennbar

Avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB sier de har gjennomført en opprydning i bransjen siden den gangen, og at DSB ikke lenger har grunnlag for å advare mot peisene.

– Men vi ber folk om å være forsiktige ved bruk av disse peisene, for bioetanol er en svært brennbar væske som antenner veldig kraftig, sier Tandberg til NTB.

De fleste ulykkene skyldes ikke feil ved peisene, men feil bruk, forteller hun.

– Det er viktig å ikke fylle på med bioetanol før flammen er helt slukket, men i noen tilfeller kan det være vanskelig å se. Man må forsikre seg om at peisen er helt kald før man fyller på mer.

Standardisering

Bioetanolpeiser gir ikke særlig varme og brukes mest som «kosepeiser» eller dekorpeiser. Peisene har solgt relativt bra i Norge, ifølge Tandberg.

Hun forteller at det jobbes med europeiske standardiseringer av peisene gjennom Den europeiske standardiseringsorganisasjonen (CEN), men at det tar tid.

– Det er en lovlig vare, og vi kan ikke gå inn og regulere dette, men vi er opptatt av at folk som kjøper disse peisene er klar over hvor brannfarlige denne væsken er, det er jo sprit, påpeker hun.

Hun sier DSB også jobber med bransjen for å få sikrere påfyllingskanner.

Væsken er også særdeles vanskelig å slukke. Tidligere brannofre har fortalt om at flammen har blusset opp på nytt igjen flere ganger etter at de først trodde den var slukket. (©NTB)