Asplan Viak inn i Norges første plusshus

Rådgivningsselskapet Asplan Viak skal leie kontorlokaler i Norges første kontorbygg som produserer mer energi enn det bruker.

På Kjørbo i Sandvika er ambisjonen at to kontorbygg fra 1980-tallet skal rehabiliteres og ombygges slik at de over sin levetid produserer mer energi enn de forbruker. Powerhouse, som består av arkitektene Snøhetta, entreprenøren Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, aluminiumselskapet Hydro og Entra Eiendom, står bak prosjektet.

- Powerhouse har jobbet iherdig med løsningene for prosjektet. Men for å realisere Powerhouse Kjørbo er vi helt avhengig av en bevisst og ambisiøs leietaker. Leieavtalen som nå er inngått med Asplan Viak gjør at vi endelig kan realisere et kontorbygg som er energipositivt over levetiden, sier Anne Harris, konstituert administrerende direktør i Entra Eiendom. Entra eier byggene på Kjørbo.

Det er også planlagt at de to byggene vil oppnå Outstanding etter miljøklassifiseringssystemet BREEAM, mest sannsynlig som det første rehabiliteringsprosjektet i verden.

Miljøbygg
Asplan Viak bidrar selv som energi- og miljørådgiver i Powerhouse-prosjektet og flytter inn i lokalene når de står ferdig i begynnelsen av 2014. Totalt omfatter leieavtalen rundt 6900 kvadratmeter.

- Vi gleder oss til å flytte inn og vi gleder oss over å kunne bidra til at det for første gang i Norge – og så vidt vi vet i verden - blir rehabilitert et kontorbygg på denne måten. Vi får altså lave energikostnader, høy komfort og gode miljøkvaliteter. Vi har inngått en leieavtale med stor fleksibilitet og med plass til 220-230 arbeidsplasser, sier administrerende direktør Øyvind Mork i Asplan Viak.

Årlig energiforbruk i norske kontorbygg ligger på 5-6 TWh, tilsvarende 300 000 eneboliger, eller grovt sett 8-9 Alta-kraftverk. Redusert energiforbruk har derfor stor betydning.

- Vårt «nye» kontorbygg er et eksempel på at det lar seg gjøre å leve godt med et langt lavere forbruk. Forhåpentligvis vil det være mulig å rehabilitere mange eksisterende kontorbygg på lignende vis. Slik rehabilitering er noe Asplan Viak kan mye om og ønsker å bidra til, sier Øyvind Mork.

Asplan Viak har selv et miljøstyringssystem som er ISO 14001-sertifisert, har utdannet et team av BREEAM– konsulenter og revisorer samt bygget opp en erfaren energi- og miljørådgiveravdeling.

Energioverskudd
De to byggene som inngår i Powerhouse-prosjektet på Kjørbo kan produsere over 200 000 kWh årlig ved hjelp av solceller. Denne strømmen kan leveres til tekniske anlegg i byggene og også i perioder til strømnettet.

Integrasjonen av energieffektive løsninger og helhetlig arkitektur sørger for at byggene totalt sett kommer positivt ut. Totalt behov for energi til varme, kjøling, ventilasjon og belysning ligger an til å bli på rundt 100 000 kWh, eksklusiv brukerutstyr. I totalregnestykket inngår også energi brukt til produksjon av materialer i bygget, slik at totalt sett blir det et lite energioverskudd.