2,2 milliarder til riksvei 4

- Med utbygging av ny riksveg 4 gjennom Gran får vi enda tryggere trafikk, økt framkommelighet, kortere reisetid og bedre forhold for gående og syklister.

Dette sier samferdselsminister Marit Arnstad i forbindelse med forslag om utbygging og finansiering av to strekninger på riksveg 4 i Gran kommune i Oppland.

Forslaget ble lagt fram i statsråd i dag, og omfatter den om lag ni kilometer lange strekningen Lunner grense – Jaren og en strekning på 3,4 kilometer ved Lygna sør.

- Vi legger opp til at anleggsarbeidene på strekningen Lunner grense – Jaren kan starte sommeren 2013, med trafikkåpning sommeren 2016. For strekningen ved Lygna sør kan anleggsarbeidene starte våren 2013, med trafikkåpning sommeren 2014, sier samferdselsministeren.

Firefelts veg med midtrekkverk
Fra grensen mellom kommunene Lunner og Gran og til Jaren skal riksveg 4 bygges som firefelts veg, med vegbredde 20 meter og midtrekkverk. Dette delprosjektet er første etappe av den planlagte utbyggingen av riksveg 4 på strekningen Roa – Jaren. Den nye vegen skal i hovedsak gå i ny trasé. Gjennom åsen øst for Gran sentrum skal det bygges en 1,7 kilometer lang tunnel med to løp. Bygging av tre toplankryss, flere bruer og underganger inngår også i prosjektet, sammen med bygging av to kilometer gang- og sykkelveg og flere tiltak for støyskjerming. I tillegg skal det gjennomføres flere tiltak på dagens riksveg 4 som følge av at dagens riksveg overtar store deler av lokaltrafikken når den nye vegen er ferdig

Ved Lygna sør skal det bygges ny veg med midtrekkverk, hovedsakelig i ny trasé. På grunn av stigningsforholdene blir det her bygd forbikjøringsfelt på hele strekningen i nordgående kjøreretning, mens det i sørgående kjøreretning blir vel én kilometer med forbikjøringsfelt.

Kostnader og finansiering
Prosjektet Riksveg 4 Lunner grense – Jaren og Lygna sør i Oppland er anslått å koste i alt 2 150 millioner 2012-kroner. I tråd med vedtak i Oppland fylkeskommune og i berørte kommuner skal utbyggingen finansieres ved en kombinasjon av statlige bevilgninger og bompenger.