Flytter lånebehovet fra barna til foreldrene

Det blir stadig tøffere for de under 30 år å komme seg inn i boligmarkedet i pressområder. Trenden er at toppfinansieringen flyttes fra barna til foreldrene.

46 prosent mener at de tåler en renteøkning fra banken sin til 7 prosent uten at de må redusere forbruket betydelig. 23 prosent oppgir at de ikke tåler dette, mens 22 prosent oppgir at de ikke har lån. Det viser en undersøkelse som Opinion Perduco har utarbeidet for KLP om nordmenns holdninger til lån og sparing.

Personer under 30 år som oppgir at de vil ha størst problemer med å takle en rente fra banken på 7 prosent. Bare 1 av 4 oppgir at de tåler en slik renteøkning. Personer i alderen 40-49 har størst tro på egen økonomi. Her oppgir 58 prosent at de tåler en rente fra banken sin på 7 prosent.

Bekymringen for den stadig voksende gjelden til nordmenn var blant årsakene til at Finanstilsynet 1. desember 2011 valgte å stramme inn reglene for egenkapital ved kjøp av bolig.

- Undersøkelsen viser at unge i etableringsfasen i større grad vil bli påvirket av en kratig renteøkning. Det kan være vanskelig for mange unge å komme seg inn i boligmarkedet og spesielt med begrenset egenkapital, sier Leif Magne Andersen, administrerende direktør i KLP Banken

- Vi ser en økende trend i form av at lånebehovet flytter seg fra barna til foreldrene. Vi ser at foreldregenerasjonen blant annet tar opp Litt Extra-lån for å hjelpe barna inn i boligmarkedet igjen etter en endring av livssituasjonen, skilsmisse eller lignende, sier Andersen.

Unge kan søke KLP Banken
KLP Banken har totalt lånt ut vel ti milliarder kroner til boligformål. I stor utstrekning er det folk som jobber i kommuner, helseforetak og bedrifter med pensjonsordning i KLP som benytter seg av tilbudet. Det har vært uenighet blant bankene om det er akseptabelt at startlån brukes som erstatning for god gammeldags egenkapital. KLPs banksjef sier at det er mulig å kombinere startlån fra Husbanken med boliglån fra KLP Banken.

- Det kan være en god ordning for mange førstegangsetablerere. For de som mangler nødvendig egenkapital kan det være lurt å undersøke hva slags ordninger bostedskommunen har. Det også kan være lurt å undersøke om det er mulig å oppnå tilleggssikkerhet i eksempelvis foreldrenes bolig, sier Andersen.

- Dersom man har fast inntekt og husholdningens totale inntekter vurderes som ok i forhold til total gjeld, kan KLP Banken yte lån. Ved behov behandles hver søknad basert på den enkeltes økonomiske situasjon, sier Leif Magne Andersen.

Tøffest for lavinntektsgrupper
Personer med husstandsinntekt under 600.000 kroner oppgir at de vil ha størst problemer med en rente på 7 prosent. 37 prosent oppgir at de kan takle en slik rente, mens blant de med husstandsinntekt på over 1 million kroner oppgir 69 prosent at de vil kunne håndtere en rente på 7 prosent uten å redusere forbruket betydelig.

Det er også til dels store forskjeller mellom kjønnene og troen på egen økonomi. 54 prosent av mennene oppgir at de tåler en rente fra banken sin på 7 prosent, mens andelen blant kviner er 39 prosent.

Kutter på ferie, oppussing og ny TV
Undersøkelsen avdekker også innenfor hvilke områder nordmenn ville redusert forbruket ved betydelig økt rente. Det er helt tydelig at nordmenn foretrekker å kutte på ferie, oppussing og store husholdningsartikler.