Høysesong for farlig radongass

Norge er i verdenstoppen på radongass i hus, og høsten og vinteren er høysesong for radon.

Når det er kaldt ute og man varmer opp huset blir det et undertrykk i de laveste etasjene som kan suge radon inn. Rundt 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft som følge av at de har radon i huset.

Radon er en farlig gass som verken kan ses eller luktes, og de færreste av oss vet om vi har den i huset vårt. Det er det kalde norske klimaet som er skyld i de høye konsentrasjonene av radongass i norske hus.

Bor du i et høyrisikoområde?
Noen områder er mer utsatt for Radon enn andre. Statens strålevern har lister over hvor stor andel av boligene i hver kommune som overskrider maksgrensen på 200 Bq/m3. Se selv på:
http://www.nrpa.no/radon/radon-i-boliger---kartlegginger

Radon-nivåene er særlig høye i granitt og alunskifer. Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) og Statens strålevern har lagt ut egne kart for de områdene med mest alunskifer: Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Hedmark. På nettsidene deres kan du se om du bor i et høyrisikoområde:
http://geo.ngu.no/kart/arealis/?&Box=123610:6535370:345977:6727247&map=Norges.geologiske.unders.kelse:.Radon...aktsomhet

Radonforekomster kan variere veldig fra hus til hus, så du er ikke trygg selv om du bor i et lavintensitetsområde og husene rundt deg har lave verdier.

Radon krever kompetanse
Icopal utdanner eksperter på Radon, ettersom det er et stort behov i byggebransjen for kompetanse på dette området. Siden 1. juli 2010 er det obligatorisk med radonbeskyttelse i alle nye hus.

- Det er viktig at radonbeskyttende tiltak gjennomføres helt feilfritt. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset. Derfor er vi veldig glade for at så mange i bransjen aktivt søker kunnskap om feltet, forteller Direktør i Icopal, Geir Haugersveen.

Siden 2010 har Icopal arrangert sertifiseringskurs for fagfolk over hele landet. Etterspørselen etter kurs og opplæring har vært enorm.

- Siden vi begynte å etterutdanne nordmenn i radonteknikk har vi hatt hundrevis av håndverkere på våre kurs. Gjennom ekspertkursene ønsker vi å bygge kompetansen som behøves for å sikre hus og hjem over hele landet, forteller Haugersveen.