Utnevnt til kinesisk gjesteprofessor etter norsk-kinesisk brusamarbeid

Børre Stensvold, leder av Vegdirektoratets bruseksjon, har fått prestisjetittelen av kinesiske vegmyndigheter.

Utnevnelsen er ifølge Statens vegvesen et direkte resultat av Stenvolds studiereise tidligere i år da han i løpet av syv uker besøkte80 av de største bruene i Asia, nærmere bestemt i Singapore, Malaysia, Cambodia, Vietnam, Thailand, Hong Kong, Kina, Japan og Sør-Korea.

- Jeg er selvsagt beæret, men dette er faktisk en anerkjennelse til hele bruforvaltningsmiljøet. Dette omfatter både brumedarbeiderne i Vegdirektoratet, de mange og svært kompetente brufolkene ute i regionene og bransjen med gode brutekniske rådgivende konsulentfirmaer, sier han til vegvesenets interne nettsider.

- Sammen bidrar alle til å utvikle systemer, regelverk og rutiner, og deler kunnskap med hverandre gjennom møter, samlinger og konferanser. Dette gjør slik at jeg kan skryte av vår kompetanse, kvalitetssikring og oppfølging av sikkerheten rundt bruer selv om det vi har et stort vedlikeholdsetterslep, sier Stensvold videre.

Beæret
Det er ikke bare Stensvold som føler seg beæret. Også vegdirektøren er glad for nyheten fra Kina.

- Dette er en skikkelig anerkjennelse både av Børre som fagmann, Vegvesenet som etat og bruforvaltning som fagmiljø. Vi har flere professorer i våre rekker, men har nå fått vårt første kinesiske. Dette er en ære og en heder som er velfortjent, sier Terje Moe Gustavsen.

Stenvolds studiereise tidligere i år var basert på personlige kontakter skapt gjennom mange år, bl.a. gjennom medlem i brukomiteen i PIARC.

Bakgrunn for turen var et langvarig ønske om å besøke den delen av verden der det skjer mye innenfor teknologiutvikling.

Underveis ble han invitert til å bli internasjonal rådgiver for de kinesiske vegmyndigheter, og nylig fikk han altså melding om at de kinesiske vegmyndigheter på nasjonalt nivå hadde utnevnt han til professor ved «Research Institute of Highway» i Beijing.

Stensvold har ikke full oversikt over hva gjesteprofessoratet innebærer. Men i november skal han delta som keynote speaker på en internasjonal konferanse om bruforvaltning og -vedlikehold med 300 deltakere i Shenzhen City, en times bilreise fra Hong Kong. Der er han spesielt bedt om å presentere det norske system for bruvedlikehold, inspeksjon og skadebedømmelse.