Gode tider innen trevarebransjen

Norsk Trevare har utarbeidet sin årlige rapport om statistikk og prognoser i trevareindustrien som viser at omsetningen i trelast- og trevareindustrien totalt økte med 8 % fra 2010 til 2011.

- Isolert sett er dette positivt, men vi ser at importen av trevarer hittil i år, (ved utgangen av sept.) har økt med 45 % målt med sammen periode i fjor. Dette er et litt mer skremmende tall, sier Kari S Wilsgård, markedsansvarlig i Norsk Trevare.

"Nød lærer naken kvinne å spinne"
De norske produsentene gjør det bra, men vi klarer på ingen måte å hente ut det potensialet som ligger i det norske markedet. Importen til Norge øker dramatisk for hvert år, og spesielt innen kjøkken der vi nå har importert varer for nesten1 mrd. hittil i år. (utenom IKEA). Når vi ser hvordan det står til i andre land, forklare dette noe av trenden. 85 % av kjøkkenimporten kommer fra Sverige og Danmark. I Danmark er de helt nødt til å eksportere for å overleve. Boligbyggingen i Danmark er ytterst beskjeden, og danske forbrukere skjelver. Det er klart dette gjør noe med holdninger både hos ledere og arbeidere. Kanskje man står på litt ekstra for å være sikker på at man har en jobb å komme tilbake til i morgen?

MEN det går da bra i verdens rikeste land; Hos flere av de små produsentene som driver med spesialinnredning, må flere takke nei til oppdrag for øyeblikket fordi de ikke har folk nok. Rekruttering av unge er et generelt problem i bransjen, og for øyeblikket er etterspørselen større enn tilbudet innen spesialinnredning.. Samtidig har det kommet en del unge krefter inn i bransjen som tør å tenke annerledes, kan Kari S Wilsgård opplyse. Unge folk som evner å kombinere det tradisjonelle med nye impulser, og praktiske løsninger, driver bransjen fremover. Norske forbrukere har god råd, og betaler gjerne for å få innredning til boligen, tilpasset slik de ønsker den. Norske forbrukere kjøper norsk mat som aldri før. Vi evner i større grad å se det eksotiske i det kortreise Kanskje er det denne trenden vi bare har begynt å se konturene av innen norsk kjøkken også?

Det norske kjøkken
Det skjer mye spennende i det norske kjøkken. Hamran Kjøkken har funnet sin måte å trekke kunder til Snartemo ved å satse på opplevelsesøkonomi. Hamran opplever at kunden er bevist, ønsker varige produkter, og ikke disse flatpakka, bruk/kast mentaliteten. Det føler vi at folk begynner å bli mindre begeistra for. Hos oss er nærmest alt produsert lokalt, og det setter folk pris på. Det går mer og mer spesialkjøkken, kan Trond Hamran, daglig leder ved Hamran Snekkerverksted opplyse. Ved å tilby sine kunder et tilbud om matopplevelser, kan de vise til 18 % økning i omsetningen og økning i resultatgraden. Strai Kjøkken, som satser på medium + markedet, hadde 16 % vekst fra 2010 til 2011. Strai hevder å være fremst i Norden når det kommer til satsing på effektivisering i produksjonen, noe som må til for å henge med!

Nils A. Bruun, marketingsjef i Sigdal sier at fabrikken i Eggedal har bra produksjon, som skyldes i hovedsak et godt marked for nye leiligheter og hus. Vi merker fremdeles betydelig konkurranse fra IKEA og andre aktører som selger flatpakket rimelige kjøkken. Det er et tøft marked i Norge, det er mange europeiske aktører som sliter i sine hjemmemarkeder og som ser Norge som en mulighet for vekst. Vi forventer at konkurransen fortsatt blir hard i 2013, kan Bruun fortelle.

Økende import
De siste bransjetallene fra Prognosesenteret viser at vi totalt sett ligger foran fjoråret innen alle produktkategorier, (vindu, kjøkken og dør). Allikevel vet vi at det har vært uro hos enkelte produsenter etter sommerferien, som ellers pleier å være svært travel. Importen øker dessverre i taktfast tempo. Totalt har importen av trevarer økt med 45 % målt med samme periode i fjor. Importen av trapp har hatt en betydelig økning (57 %), kjøkken har økt med 42 % og baderomsinnredning med 50 %. Totalt har vi importert trevarer for over 2,2 mrd. kr hittil i år. Majoriteten av import kommer fra de andre nordiske landene, Polen, Tyskland, samt de baltiske landene forteller Wilsgård.