Mangler gjennomføringskraft

– Helsesektoren har altfor dårlig endringsvilje og gjennomføringskraft, hevder tidligere Helsebygg-sjef, Johan Arnt Vatnan.

Under høstens konferanse i Forum for sykehusene tekniske ledelse trakk Vatnan fram den dystre rapporten «State of the Nation» fra 2010. Den ble utarbeidet av Rådgivende Ingeniørers Forening og viser at landets sykehus samlet har et vedlikeholdsetterslep på svimlende 20 –30 milliarder kroner, skriver Helsebygg Midt-Norge på sine nettsider. For å få bukt med dette forfallet er det ifølge rapporten (og Vatnan) nødvendig med:

* en nasjonal oppgraderingsplan
* en samling av bygg- og eiendomsfaglig kompetanse i en større enhet
* en strategisk arealplan

– Hva har dere og lederne deres gjort med dette? spurte Vatnan provokatorisk, og betegnet eiendomsforvaltning som både «ekstremsport» og den 5. sykehusressurs på linje med medarbeidere, kapital, teknologi og kompetanse.

Men etter sine åtte år som toppleder for Norges største sykehusprosjekt åpnet Vatnan også for en viss selvkritikk fordi heller ikke han hadde lagt like sterk vekt på FDVS (forvaltning, drift, vedlikehold, service) som på investering og framdrift.

– Det kompetente prosjektstyret for St. Olav-utbyggingen var naturlig nok mest opptatt av penger, bygg og overleveringsdatoer. Det var her jeg ble fulgt tettest opp, ikke på framtidig drift og vedlikehold. I dag ser jeg klarere at god eiendomsforvaltning handler om verdibevaring gjennom alle faser: prosjektutvikling, bygging og FDVS. Alt dette forutsetter aktiv eierstyring, sa Vatnan.

Han viste i den forbindelse til det pågående svenske sykehusprosjektet, Nya Karolinska Solna. Her bygger Skanska ut 320 000 kvadratmeter på OPS-basis (offentlig privat samarbeid) og tar, ifølge Vatnan, helt andre beslutninger innen FDVS. Årsaken er selvsagt at utbygger også skal stå for drift og forvaltning i mange år. Da gjelder det å se den sterke sammenhengen mellom investeringer, løpende drift og behovet for framtidige utskiftinger. Til det siste bygges det opp fond fra dag én.

– I norske sykehus foregår det ikke mye utskifting. Der humper det og går på overtid, og boet forvaltes dårlig, sa Vatnan. Han uttrykte liten forståelse for skepsisen mot OPS.

– Noen snakker om at denne modellen «innskrenker friheten» for eier. Det stemmer nok til en viss grad, men det må da være viktigere å bevare og utvikle verdiene enn å ha «frihet» til å forsømme dem, påpekte eks-direktøren før han enda en gang utfordret forsamlingen:

– Ressursene i sykehus-Norges eiendomsforvaltning må samles i én linje. Alle faglige vurderinger går ut på at dette vil være en riktig beslutning. Men når kommer denne beslutningen? Når greier helsesektoren å definere målet, bli omforent, handle og komme i mål? Sektoren har altfor dårlig endringsvilje og gjennomføringskraft! fastslo Vatnan.