Auto 23 vil bygge for tre milliarder i Bergen

Auto 23 lanserer et av Norges største eiendomsprosjekter, i Fyllingsdalen i Bergen. Eiendomsprosjektet på ca. 160 000 m2 har et kostnadsanslag på tre milliarder kroner.

Fakta om «Takene i Fyllingsdalen»

Auto 23 har satt i gang reguleringsarbeid for sin eiendom på Spelhaugen i Fyllingsdalen, for forretning (storhandel), kontor, tjenesteyting, bolig og tilhørende infrastruktur. I forbindelse med utarbeidelse av reguleringsplan ble tre arkitektfirmaer invitert til begrenset konkurranse for å utarbeide et skisseprosjekt. LINK arkitekturs team fra Bergen med islandske Batteríið Arkitektar på laget, vant konkurransen i kamp mot aktørene Snøhetta fra Oslo og danske BIG fra København. Skissen inneholder en helhetlig planløsning for området, et tydelig signalbygg, og et synlig og tydelig kulturhus.

Konkurranseoppgaven har handlet om å videreutvikle Auto 23 sine eiendommer på Spelhaugen, og å få frem gode løsninger for å skape en fremtidsrettet bydel, der Auto 23 sine eiendommer sees i et nært samspill med Oasen som handelssenter, Spelhaugen som utviklingsområde og Auto 23 sine fremtidige behov. Auto 23 ønsker å utvikle Spelhaugen som en del av bydelssenteret i Fyllingsdalen, i tett samspill med Oasen.

LINK arkitektur/ Batteríið Arkitektar sitt vinnerbidrag særpreges av et bydelssenter forankret i lokale tradisjoner og byggeskikk. Hovedkonseptet er tett, lav bygningsmasse gjennom hele dalen, der formspråket er inspirert av Bryggen i Bergen. Bidragets urbane omgivelser er ikke et tradisjonelt ”kjøpesentermiljø”, men en landsby. Den foreslåtte boligbebyggelse er sympatisk og attraktiv, med hyggelig skala, varierte gårdsrom og gatetun og mulighet for kobling til grøntareal på alle kanter. Løsningen gir også mulighet for en annen identitet og samspill med det etablerte handelssenteret Oasen.

Utbyggingsområdet skal være selvforsynt med energi fra fjernvarmeanlegg. Enøktenkning og miljøvennlige energiløsninger skal være grunnleggende for utviklingen i området. Auto 23 har fått konsesjon til å etablere fjernvarmeanlegg i området. Fjernvarmeanlegget er nylig åpnet.

Auto 23 ønsker å tilføre Spelhaugen en attraksjonsverdi med spektakulære arkitektoniske løsninger og flere kunstneriske innslag. Området skal være lett tilgjengelig for brukere av kollektivtransport, syklister og gående. Det skal også legges til rette for et inngangsparti til området fra et fremtidig bybanestopp ved veien Spelhaugen. Tekniske funksjoner som parkering, søppelhåndtering og fjernvarmeanlegg skjules i fjell.

Om Auto 23:

Auto 23 AS forhandler Hyundai og Porsche, og er en av Bergens største og eldste bilforhandlere. Selskapet har i dag 39 medarbeidere. Auto 23 selger i overkant av 600 biler i året fordelt på nytt og brukt. Auto 23 er Norges nest største Hyundai-forhandler, og holder til i nye moderne lokaler i Fyllingsdalen. Der finner du et av Vestlandets mest moderne bilanlegg med salgsavdeling for nye og brukte biler, bil- og motorverksted, delelager og bilutleie.

Om Opus:

Opus Bergen AS er et plan- og rådgivningsfirma som hovedsakelig arbeider med private og offentlige utredninger og planer, samt rådgivning tilknyttet eiendomsutvikling. Selskapet holder til i Strandgaten 59 i et miljø med rundt 30 medarbeidere i de ulike Opus-selskapene.

Om LINK arkitektur:

LINK arkitektur AS med det heleide datterselskapet LINK arkitektur AB i Sverige er blant de ledende arkitektkontorer i Norden. De 15 avdelingskontorene har i dag ca. 270 medarbeidere. Hovedtyngden av de ansatte er sivilarkitekter, men det er også flere andre faggrupper innenfor samlebegrepet arkitekturprosjektering. I tillegg til tradisjonell arkitektur, jobber LINK innenfor landskap, interiør, maritim arkitektur, areal- og samfunnsplanlegging.

Om Batteríið Arkitektar:
Batteríið Arkitektar er et 25 år gammelt islandsk arkitektfirma. Firmaet har vært i det norske markedet siden 2009, selvstendig eller i samarbeid med norske arkitektfirmaer. Firmaet har bred erfaring med oppgaver innen planlegging, arkitektur, rehabilitering og interiør. Batteríið er Islands største arkitektfirma med sine 30 medarbeidere, og har sertifisering av kvalitetssikringssystemet ISO 9001.

 

 – Vi har som mål å skape en miljøvennlig og fremtidsrettet bydel, som menneskene i Fyllingsdalen kan være stolte av, sier initiativtaker og eier av Auto 23, Morten E. Fredriksen. Prosjektet, som heter "Takene i Fyllingsdalen", er tydelig inspirert av Bryggen i Bergen og består av en helhetlig planløsning for området, et tydelig signalbygg på 35 etasjer, 350 leiligheter, foruten kulturhus og næringslokaler.

I forbindelse med utarbeidelse av reguleringsplan for Auto 23 sin eiendom på Spelhaugen i Fyllingsdalen, ble tre arkitektfirmaer invitert til å utarbeide et skisseprosjekt. LINK arkitekturs team fra Bergen med islandske Batteríið Arkitektar på laget, vant konkurransen mot Snøhetta og danske BIG. – Vi ønsker å utvikle Spelhaugen som en del av bydelssenteret i Fyllingsdalen, i tett samspill med Oasen. Området skal bli en attraksjon med høy arkitektonisk standard, der miljø vil stå i sentrum, sier Morten E. Fredriksen.

Landsbyen

LINK arkitektur/Batteríið sitt vinnerbidrag særpreges av et bydelssenter forankret i lokale tradisjoner og byggeskikk. Hovedkonseptet er tett, lav bygningsmasse gjennom hele dalen, der formspråket er inspirert av Bryggen i Bergen. Bidragets urbane omgivelser er ikke et tradisjonelt «kjøpesentermiljø», men en landsby. Den foreslåtte boligbebyggelsen er sympatisk og attraktiv, med hyggelig skala, varierte identitet og samspill med det etablerte handelssenteret Oasen.

Prosjektet tar sikte på å etablere kulturtilbud, utescene og parklommer med kunstneriske innslag. Området skal være lett tilgjengelig for brukere av kollektivtransport, syklister og gående. Det skal også legges til rette for et inngangsparti fra et fremtidig bybanestopp ved veien Spelhaugen. Tekniske funksjoner som parkering, søppelhåndtering og fjernvarmeanlegg skjules i fjell.

– "Takene i Fyllingsdalen" dekker klare behov i bydelen i form av boliger, kultur, arbeidsplasser og en supplering av handelsarealene, som er tilgjengelige i området. Fyllingsdalen er per i dag den eneste bydelen i Bergen med betydelig handelslekkasje, og prosjektet skal være med å bidra til å tette denne og legge til rette for reduksjon av transport ut av bydelen, sier Fredriksen.

Auto 23 har en målsetting om å være et miljøfyrtårn, og prosjektet inneholder derfor et bygg som illustrerer denne ambisjonen. Et høyhus har vært utgangspunktet for arkitektforslagene. – Vi ønsker høy utnyttelsesgrad for området og en styrking av Fyllingsdalen som bydel. Høyhus passer godt inn i forhold til typografien i området, sier Fredriksen.

Utbyggingsområdet skal være selvforsynt med energi fra fjernvarmeanlegg. Enøktenkning og miljøvennlige energiløsninger skal være grunnleggende for utviklingen i området. Auto 23 har fått konsesjon til å etablere fjernvarmeanlegg i området og fjernvarmeanlegget er nylig åpnet.

Kulturhuset skal være en fleksibel storsal for rundt 400 besøkende. Salen skal kunne benyttes av så vel profesjonelle som av hele den store bredden av amatørarrangementer. Huset skal inneholde et stort aktivitetsbibliotek, en kafe- og foajedel, flere godt isolerte og utstyrte øvingsrom for musikk, velegnete rom for andre tilbud innen kulturskolen samt kontor og møterom for kulturadministrasjonen og frivillig sektor.