Sandy - en dødbringende orkan

Menneskene blir små og sårbare når naturkreftene viser seg fram. I går kveld og natt traff den tropiske orkanen den amerikanske østkysten. Da hadde uværet allerede gjort ekstreme skader og tatt livet av mange mennesker i Karibia. I USA frykter man en stor katastrofe.

Kort tid før uværet nådde land i USA ble det nedgradert fra en tropisk orkan til en post-tropisk syklon. Men fortsatt blåser det orkan styrke. Det er registrert kontinuerlige vindstyrker på over 35 meter per sekund.

En over tre meter høy stormflo skal ha fått havvannet til å flomme innover kysten da uværet gled innover den sørlige delen av New Jersey, i nærheten av byen Atlantic City.

Det meldes om flom og kraftig vind over en strekning på flere hundre kilometer langs kysten. Over to millioner mennesker har så langt mistet strømmen, og til sammen har over en million mennesker fått ordre om å evakuere i følge telegrammene fra USA.

Alle mediekanaler rapporterer direkte. Man ser når byggekranene faller. Man hører når bygninger bryter sammen. I vår moderne tid kan man følge utviklingen direkte på sosiale medier som Facebook og twitter. Vi har selv kommunisert med nordmenn på Facebook – nordmenn som nå sitter livredde på sine hotellrom og som kan følge utviklingen ”live”. De opplever et drama fra virkeligheten.

Dette har vært en varslet storm. Men til tross for det vet ingen hvilke ødeleggelser som vil skje. Man vet ikke hvor mange mennesker som vil bli drept.

For USA er dette en skjebnetid. Det er presidentvalg, men akkurat i disse timene kjemper 50 millioner mennesker mot en mektig fiende – naturen selv – og da får valg være valg.

Fakta om værfenomenet «Frankenstorm»

NTB har sendt ut følgende faktaramme om orkanen:

* Sandy er en kategori 1-orkan, den laveste kategorien på Saffir-Simpson-skalaen. Den har en vindhastighet på om lag 39 sekundmeter.

* Sandy er 1.600 kilometer bred. Meteorologer har målt lavtrykket i orkanen til 945 hektopascal, som er et mål for lufttrykk.

* Det er ventet at orkanen vil slå seg sammen med en kaldfront fra vest og det kalde vindsystemet som kalles den polare jetstrømmen. Kombinasjonen gjør uværet ekstra kraftig.

* Sandy kommer samtidig med at det er springflo på grunn av fullmånen. Til sammen øker det faren for oversvømmelser.

* Det er ventet oppil 300 millimeter regn i de hardest rammede områdene de tre dagene uværet ventes å vare

* Orkanen traff land i USA mandag kveld lokal tid. Treffpunktet ble mellom North Carolina og det sørlige New England. Tidspunktet for uværet, like før halloween, har framkalt kallenavnet «Frankenstorm».