SV vil skinnelegge Norge

SV ønsker en miljøvennlig jernbanerevolusjon i Norge og foreslår dobbeltspor mellom de største byene og nye traseer mellom landsdelene.

Programkomiteen i partiet peker på tog som en av hovedsakene SV skal jobbe for i neste periode, og kaller satsingen en grønn transportrevolusjon.

SV peker på at partiet allerede har jobbet intenst og fått til mye for å styrke jernbanen mens partiet har sittet i regjering.

Programkomiteen peker blant annet på en tredobling av jernbaneinvesteringene siden 2005 og at det i regjeringens budsjettforslag for 2013 er satt av 6,1 milliarder kroner til jernbaneinvesteringer. Dette er en økning på 30 prosent sammenlignet med budsjettet for 2012.

I programutkastet konstateres det at en stor andel av Norges klimagassutslipp kommer fra transport.

– Omleggingen av Norge til et miljøvennlig samfunn krever at vi prioriterer samferdselsmidlene annerledes. SV vil omprioritere samfunnets ressurser fra motorveier som skaper mer trafikk og forurensning, til jernbane og kollektivtransport. Vi vil bygge et nytt miljøvennlig jernbanenett i to etapper de neste 20 årene; først nye dobbeltspor rundt våre største byer, deretter nye linjer mellom landsdelene, står det å lese i programutkastet.