Norsk Industri mener oljepengebruken må ned

Oljepengebruken må trappes ned for å forhindre at kostnadsnivået og kronekursen presses opp, mener Norsk Industri.

I statsbudsjettet for 2013 legger regjeringen med finansminister Sigbjørn Johnsen i spissen opp til å bruke oljepenger tilsvarende 3,3 prosent av verdien av Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet. Dette er langt lavere enn handlingsregelens såkalte fireprosentsbane, noe NHO-foreningen Norsk Industri i utgangspunktet er fornøyd med.

Direktør Knut Sunde mener imidlertid regjeringen må senke oljepengebruken ytterligere i 2014 og i åra som kommer, skriver Dagens Næringsliv.

– Sånn vi vurderer det, må den prosentuelle bruken fortsette å avta fremover. Vi er ikke sikre på om det er forstått blant politikerne, sier han.

Sunde etterlyser en debatt om bruken av oljepenger og viser til at Oljefondet har vokst kraftig de siste åra, og langt mer enn det Finansdepartementet hadde regnet med da handlingsregelen ble satt opp i 2001. Dermed er 4 prosent langt mer penger enn det som den gang ble lagt til grunn, mener han.

Norsk Industri frykter at de enorme pengebeløpene fra oljesektoren som spyttes inn i økonomien, skal presse kostnadsnivået og kronekursen opp, noe som rammer konkurranseutsatt industri.