Olsø forlater Entra med 2,4 millioner i sluttpakke

Rune Olsø får 2,4 millioner kroner med seg ut døren når han forlater det statlige Entra Eiendom.

Olsøs oppsigelse som administrerende direktør i Entra var ventet etter at settestatsråd Bård Vegar Solhjell (SV) tidligere denne uken byttet ut tre av styremedlemmene som var med på å kuppe inn Olsø i et styremøte 26. september.

Selv forklarte han beslutningen med hensynet til selskapets beste.

– Entra har vært et hovedfokus i livet mitt i sju år, og det er vemodig å forlate selskapet. Samtidig mener jeg dette er riktig nå, sier Olsø.

Sak for styret
På vei ut får han med seg ni måneders etterlønn beregnet ut fra lønnsnivået han lå på som konstituert Entra-sjef, samlet rundt 2,4 millioner kroner.

– Sluttavtalen ligger innenfor statens retningslinjer, sier Solhjell til NTB.

SV-statsråden leder Miljøverndepartementet, men ble oppnevnt som settestatsråd i Entra-saken etter at næringsminister Trond Giske (Ap) erklærte seg inhabil.

Solhjell sier han tar Olsøs avgang til etterretning, og at det er en sak mellom ham og styret.

Nytt styremøte
Entras styreleder Siri Hatlen sier til NTB at Olsø har vært konstruktiv og klok i samtalene dem imellom etter generalforsamlingen og utskiftningene i styret.

– Vi fikk fort en felles oppfatning om at dette ville være riktig for å få den roen vi nå trenger, sier hun om Olsøs avgjørelse.

Fredag er det et nytt styremøte i Entra der hovedsaken selvsagt vil være å diskutere prosessen rundt ansettelse av ny direktør.

Hatlen sier at hun legger opp til en bred prosess og at hun vil være opptatt av at et samlet styre skal stå bak kandidaten man nå velger.

Fornøyd opposisjon
Opposisjonen på Stortinget sier seg fornøyd med at Olsø sent onsdag kveld kunngjorde at han trakk seg med umiddelbar virkning.

– Jeg er veldig fornøyd med at han trekker seg, for å si det sånn. Jeg har hele tiden ment at det var feil at han fikk jobben, sier Per Roar Bredvold i Fremskrittspartiet til Dagbladet. Bredvold sitter i Stortingets næringskomité. Han legger til at han synes Entra-sjefens årslønn var «altfor høy».

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten sier han ikke er overrasket over at Olsø nå er ute av det statlige eiendomsselskapet.

– Jeg tror de fleste har ventet dette og ikke vil ha særlige innvendinger mot det, sier Flåtten til avisen. Han sier både Solhjell og det nye styret har vist handlekraft og foretatt en nødvendig opprydning.

Lønn ingen hindring
Det nye styret har fått klar beskjed fra settestatsråd Solhjell om å følge statens retningslinjer for lederlønn. Hatlen tror ikke dette vil være noe hinder for å få en god toppsjef på plass.

– Jeg oppfatter ikke at det er noen diskusjon om nivået på lederlønningene, det er en selvfølge at vi følger statens retningslinjer. Jeg tror Entra er et så spennende selskap at vi klarer å finne en god og kompetent leder og samtidig holde oss innenfor retningslinjene, sier hun.

Det nye styret skal også fortsette arbeidet med å få Entra Eiendom børsnotert. Styret skal gi et råd til eierne, altså i praksis næringsminister Trond Giske, som til slutt i regjering vil bestemme om selskapet skal børsnoteres eller ikke.

– Vi regner med at vi gir vårt råd rundt årsskiftet, sier Siri Hatlen.

Styret vedtok på sitt møte onsdag å konstituere finansdirektør Anne Harris som administrerende direktør i Entra Eiendom.