Omfattende kobbertyveri ved Gardermoen

Jernbaneverket jobber med å få oversikt over et omfattende tyveri av kobberkabler ved Gardermobanen. Det kan dreie seg om så mye som 2 mil med kabel.

Tyveri av kabler har økt i omfang de siste årene.

– Det er en trend vi ikke liker, og det er et europeisk problem, forteller pressevakt Trude Isaksen i Jernbaneverket til NTB.

Ved Kløfta
Ved Kløfta har tyver fått med seg minst to kilometer kobberkabel fra betongkanaler langs jernbanelinjen, ifølge Romerikes Blad.

– Kobberledningene hører til jordingsanlegget som skal sikre feilstrøm, så det er en del av sikkerhetsanlegget. Fjerner man dette, kan det bli farlig å ta på strømledende ledninger, sier Tore Netteberg, faglig leder for elkraft i Jernbaneverket.

Foreløpig har ikke Jernbaneverket full oversikt over omfanget, men det kan dreie seg om så mye som 2 mil med kabel. Tyveriene har skjedd i løpet av den siste uka.

Jernbaneverket bruker onsdag kveld og natt til torsdag til å skaffe seg full oversikt over tyveriene.

Stans ved Moss
Togtrafikken måtte stanses natt til onsdag da kobbertyver stjal flere meter kabel fra signalanlegget på Østfoldbanen nord for Moss. Tyveriet på Østfoldbanen skjedde ved 3-tiden, og derfor ble stort sett bare godstrafikk rammet, skriver Aftenposten.

Kabelen var kappet av og stjålet mellom stasjonene Hølen og Kambo, og skaden ble reparert før morgenrushet startet.

Jernbaneverket politianmelder alle kabeltyverier. Samtidig ber pressevakt Isaksen folk som ser noe mistenkelig, melde fra. Det gjelder folk som beveger seg nær toglinjer og kabelanlegg uten å ha verneutstyr eller biler tydelig Jernbaneverket-merking.

– Disse kablene er svært tunge, det er ikke noe man bare slenger over skuldra og går av gårde med, sier Isaksen til NTB.