Statoil og Statkraft i nytt britisk vindkraftprosjekt

Statoil og Statkraft har overtatt vindkraftprosjektet Dudgeon utenfor den engelske østkysten. Fra før samarbeider selskapene om en annen utbygging i samme havområde.

Dudgeon-prosjektet har nylig fått konsesjon for utbygging av inntil 560 megawatt, opplyser Statoil.

Kjøpet at Dudgeon kommer bare tre uker etter at kronprins Haakon offisielt åpnet havvindparken Sheringham Shoal utenfor Norfolk i England. Nå vil Statoil og Statkraft igjen samarbeide i området og har kjøpt alle aksjene i havvindprosjektet Dudgeon. Til forskjell fra forrige gang eier Statoil her 70 prosent, mens eierskapet til Sheringham Shoal er fordelt 50/50 mellom de to selskapene.

– En annen forskjell er at Dudgeon-prosjektet har konsesjon for utbygging av inntil 560 MW, mens Sheringham Shoal har konsesjon for 317 MW. Hvor mye det blir snakk om å bygge ut blir ikke klart før det foreligger en endelig investeringsbeslutning, noe vi satser på å ha klart innen to år, sier Morten Eek, mediekontakt for fornybar energi i Statoil, til NTB.

Nyttig kunnskap

Utbyggingsfeltet ligger i Nordsjøen, 32 kilometer nord for byen Cromer i det nordlige Norfolk. Det er 20 kilometer nordøst for Sheringham Shoal, i et havområde med relativt lav fiskeri- og skipsvirksomhet. Området er nokså grunt, slik at vindturbiner kan festes til havbunnen, og svært vindfullt. Det genererer mye kraft, men også store utfordringer.

– Det er veldig interessant for oss å gå videre med et nytt prosjekt i dette området nettopp fordi vi har gjennom ført et treårig havvindprosjekt her allerede sammen med Statkraft. Den læringen vil bli uhyre viktig å ha med seg nå, sier Eek.

Alle erfaringene regnes også som verdifulle når Statoil og Statkraft arbeider videre med å modne Dogger Bank-prosjektene fram mot konsesjon. Dogger Bank-prosjektene eies av Forewind-konsortiet, der de to norske selskapene og partnerne RWE og SSE eier 25 prosent hver. Doggerbank kan samlet bli verdens største havvindutbygging, 120 km utenfor kysten av Storbritannia.

Kraft til britene

Dudgeon vil i likhet med Sheringham Shoal levere kraft til det britiske markedet. Det er et ledd i den britiske regjeringens arbeid om å øke andelen fornybar energi konsumert i Storbritannia. Britene er også fornøyd med at dette skaper nye arbeidsplasser.

– Energi står sentralt i arbeidet med å få fart på den britiske økonomien igjen. Jeg er svært tilfreds med at disse ledende energiselskapene investerer i vår verdensledende havvindsektor. Dette viderefører det nære energisamarbeidet mellom Norge og Storbritannia, skaper hundrevis av arbeidsplasser og styrker forsyningssikkerheten, sier den britiske energiministeren John Hayes.

Rettigheten til å utvikle Dudgeon-området ble gitt av britiske myndigheter i den andre tildelingsrunden i 2003. Statoil og Statkraft overtar prosjektet gjennom å kjøpe alle aksjene i Dudgeon Offshore Wind Limited fra det britiske energiselskapet Warwick Energy Limited.

Partene ønsker ikke å gå ut med hvor mye det er betalt for aksjene.

– Vi er fornøyd med kjøpesummen og oppfatter det dit hen at selger også er tilfreds, sier Morten Eek i Statoil.