- Regjeringen hindrer bygging av utleieboliger

70 prosent av landets boligbyggelag står klare til å bygge utleieboliger. Thor Eek i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), mener de blir hindret av et rigid regelverk og manglende tilskuddsmidler.

- Hadde regjeringen lagt forholdene til rette kunne boligbyggelagene bidratt til å skaffe ungdom og arbeidsinnvandrere som i dag står utenfor boligmarkedet, en utleiebolig.

Neste års statsbudsjett legger opp til at det skal bygges i overkant av 1000 nye kommunale utleieboliger. Det er omlag 100 flere enn i fjor, men etter Eeks syn ikke tilstrekkelig.

- I dag gis det kun tilskudd til å bygge kommunalt disponerte utleieboliger for vanskeligstilt ungdom. Dette er for snevert når dagens behov for utleieboliger er så høyt, sier NBBL-sjefen.

NBBLs tall viser at 70 prosent av boligbyggelagene rundt om i landets kommuner ønsker å bidra til flere utleieboliger.

- Disse boligene blir ikke bygget fordi Husbanken ikke gir økonomisk tilskudd til prosjekter der kommuner og private utbyggere, som for eksempel boligbyggelag, samarbeider om å bygge og tilby utleieboliger. Dette er en uheldig politikk som resulterer i at sårt trengte utleieboliger ikke blir bygd, mener Eek og legger til at manglende politisk vilje hos regjeringen fører til at tusenvis av unge står i boligkø.

- En enstemmig kommunalkomite på Stortinget har to år på rad gått inn for at tilskuddsmidlene også skal kunne komme ungdom i etableringsfasen til gode, men regjeringen har satt ned foten, opplyser Eek.

Det finnes ingen oversikt over det totale behovet for utleieboliger, men bare blant studentene sto 15 000 i kø ved studiestart.

- Med en rekordhøy befolkningsvekst og økende arbeidsinnvandring, antar vi at behovet for utleieboliger vil vokse i årene som kommer. Dette gapet mellom tilbud og etterspørsel fører til et enda sterkere press på leieprisene og i neste omgang på boligprisene. Statsbudsjettet for 2013 var i denne sammenheng en skuffelse. Ingen økning i bygging av studentboliger fra i fjor og penger til kun drøyt 100 ekstra utleieboliger, er rett og slett for dårlig, sier Eek.