Viktig miljøprosjekt

10. oktober 2012 lanseres det EU-finansierte bransjeprosjektet ChemXchange på en konferanse i Oslo. Dette er et nyutviklede elektroniske informasjonssystem for kjemisk informasjon. Den norske entreprenørforeningen Bygg og Anlegg - EBA har ledet prosjektet som er del av EUs 7. rammeprogram.

Dette er ett av de viktigste miljøprosjekter som er utviklet i den europeiske byggenæringen på mange år, hevdes det. I løpet av de siste årene er det kommet en lang rekke nye kjemiske stoffer inn på byggeplassene. For at det ikke skal oppstå ulykker og skader på personell er det meget viktig at man raskt kan finne dokumentasjon. Bygg- og anleggsbransjen med sine tusenvis av byggeplasser, er storbruker av kjemikalier og kjemikalieholdige produkter.

- Gjennom ChemXchange får vi endelig et felles europeisk elektronisk informasjonssystem for kjemikalier og faste produkter, noe som innebærer økt sikkerhet i forbindelse med bruk av kjemiske stoffer på norske byggeplasser og bedre data på faste produkter, sier adm. direktør Jon Sandnes i Entreprenørforeningen for Bygg og Anlegg - EBA.

- I tillegg til EBA var Norges Rørleggerbedrifters landsforening(NRL) og Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) initiativtagerne til utvikling av ChemXchange sammen med Norsk Teknologi og Norges Bilbransje Forbund, opplyser koordinator for prosjektet, Berit Bull-Gjertsen.

Men utviklingsprosessen har involvert en lang rekke europeiske selskaper og organisasjoner, bl.a den europeiske entreprenørorganisasjonen FIEC. Fra norsk side har coBuilder AS, Teknologisk Institutt og Skanska Norge AS deltatt som aktive prosjektpartnere.

For vår del mener vi at det er viktig at aktive bransjeforeninger engasjerer seg i en slik sak. Dette bidrar til å profesjonalisere hele næringen.