Mer til jobbreiser for funksjonshemmede

Forsøksordningen som gir funksjonshemmede rett til transport til jobb og skole, gjøres permanent og landsdekkende fra og med neste år.

– For å sikre at funksjonshemmede kan ta utdanning og stå i jobb, er det avgjørende at de kommer seg til og fra hjemmet. Jeg er veldig glad for at vi får dette på plass, sier Tove Brandvik i Stortingets arbeids- og sosialkomité til NTB.

Forsøksordningen ble etablert så langt tilbake som i 2001, og innebærer at funksjonshemmede får transport til og fra arbeid og skole til samme pris som en bussbillett.

FFO usikker

– Det er veldig bra at ordningen gjøres permanent, men det må bevilges nok penger slik at retten til arbeids- og utdanningsreiser blir reell for alle som trenger det, sier generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon til NTB.

Hun sier forbundet aller helst hadde sett at pengene kom som en overslagsbevilgning og ikke et rammetilskudd.

– Vi har sett mange eksempler på funksjonshemmede som ikke får transport til jobb eller skole fordi potten er tom, sier Arum.

Brandvik medgir at det fortsatt skal settes av en rammebevilgning, men understreker at regjeringen i forslaget til statsbudsjett foreslår å styrke budsjettrammen med 33 millioner kroner til 63 millioner kroner i 2013.

– Det innebærer at flere vil kunne benytte seg av tilbudet, sier hun.

Landsdekkende

Oslo har til nå hatt egne regler for arbeids- og utdanningsreiser, men fra og med neste år skal også hovedstaden inn i ordningen.

– Ved at ordningen gjøres permanent, fjernes usikkerheten ved å ansette en person som ikke kan komme seg til jobben på egen hånd, sier Brandvik.

Forsøksordningen ble evaluert i 2011 og konklusjonen var at den bidro til at flere med funksjonsnedsettelser kom seg ut i arbeid og var i stand til å jobbe mer enn de ellers hadde kunnet gjøre.

For å ha rett til slik støtte – i all hovedsak drosjereiser til og fra jobb og skole – må man ha varige funksjonsvansker og ikke ha tilgang til egen transport. Elever i grunn- og videregående skole omfattes av andre ordninger