Professor vil ha lavere lønninger i Norge

Høye norske lønninger låser nordmenn til trygd, mener professor Rögnvaldur Hannesson ved Handelshøyskolen i Bergen. Han vil kutte i lønningene for å hjelpe de svakeste.

– Mange nordmenn er for lite produktive og kan ikke forsvare lønnen som tilsvarer den laveste lønnen i Norge, sier Rögnvaldur Hannesson til Bergens Tidende.

– Personer som ikke har så mye å fare med og har lav produktivitet kan ikke sysselsettes ved en høy lønn. Da ville det vært bedre både for dem selv og samfunnet å få dem sysselsatt i dårlig betalt arbeid, fremfor å ha dem gående på trygd, sier den islandske professoren.

Han nevner fiskeindustrien som et eksempel der man på grunn av for høye lønninger ikke kan sysselsette norsk arbeidskraft.

LO-leder Roar Flåthen er sterkt uenig i professor Hannessons argument for å kutte lønningene.

– Vi har én av verdens høyeste sysselsettingsrater i Norge. Vi har selvsagt en del som står utenfor, som vi ønsker inn i arbeid. Men det jobber vi med gjennom IA-avtalen og arbeidsmarkedstiltak, sier Flåthen til Bergens Tidende.

LO-lederen viser til at det er tariffavtaler og den kollektive strukturen som legger grunnlaget for lønnsnivået.

– Det er slik vi i Norge får til en fordeling mellom arbeid og kapital av de verdiene vi skaper. Det ser vi gjør at kapitalen får god avkastning og at vi får avkastning gjennom høy kjøpekraft og høy sysselsetting. Så er det ikke så lett for disse økonomiprofessorene å få det til å stemme, fordi det stemmer jo ikke helt med læreboken deres, sier LO-sjefen.