Flere får læreplass

Tallet på inngåtte lærekontrakter øker. Positiv oppmerksomhet rundt yrkesfagene ser ut til å gi resultater.

Ny statistikk fra Utdanningsdirektoratet viser at det har blitt inngått flere lærekontrakter per 1. september 2012 sammenlignet med til samme tid i 2010 og 2011. Økningen fra i fjor er på 234 lærekontrakter, mens det sammenlignet med 1.september 2010 har vært en økning på 1860 lærekontrakter.

Fra september 2011 til 2012 har det vært en økning i antall godkjente lærekontrakter innen 5 av 9 utdanningsprogrammer. Størst økning har det vært i Elektrofag og Bygg- og anleggsteknikk som har økt med henholdsvis 12 og 10 prosent. Sammenlignet med september 2010 har alle utdanningsprogrammene unntatt Naturbruk hatt en økning.

- Vi ser disse tallene i sammenhengen med den økte positive oppmerksomheten rundt fag- og yrkesopplæringen den siste tiden. Samfunnskontrakten for flere læreplasser, NHOs og LOs Nasjonal Aksjon Lærebedrift og det intensiverte arbeidet med yrkeskonkurranser er viktig for å motivere så vel lærebedrifter som skoleelever til å satse på fag- og yrkesopplæringen, sier NHOs kompetansedirektør Are Turmo.

- Spesielt gledelig er økningen i antall formidlede lærekontrakter innen bygg-, anlegg- og elektrofagene. Dette er bransjer som har hatt en nedadgående kurve i antall lærekontrakter de siste årene. Nå kan det se ut som en negativ trend er snudd. Det gir oss motivasjon til å fortsette det viktige arbeidet med å rekruttere flere lærebedrifter i samarbeid med myndighetene og de andre organisasjonene i arbeidslivet, sier Turmo.