Erna Solberg mer populær enn Jens Stoltenberg

Høyre fosser fram på meningsmålingene, og Arbeiderpartiet sakker akterut. Samtidig viser en måling ett år før stortingsvalget at flere vil ha Erna Solberg som statsminister enn Jens Stoltenberg.

Mens Høyre-lederen får støtte fra 45 prosent av de spurte i Respons Analyses måling for Adresseavisen, Aftenposten og Bergens Tidende, er den sittende statsministeren avspist med støtte fra 43 prosent. Bildet var motsatt i mai.

– Det er veldig hyggelig å få slike tall. Først og fremst tror jeg dette er et uttrykk for ønsket om et skifte. Jeg synes det er bra å ligge så tett på og faktisk gå forbi en som har sittet som statsminister så lenge, sier Erna Solberg.

Valgforsker Anders Todal Jensen mener den viktigste forklaringen på Solbergs frammarsj er at Fremskrittspartiets velgere ikke lenger ser på Siv Jensen som sin foretrukne statsministerkandidat.

Hele 79 prosent av Jensens velgere sier de helst vil ha Solberg som statsminister. Bare 8 prosent ønsker verken Stoltenberg eller Solberg.

– Dette er veldig gode tall for Erna Solberg. Jens Stoltenberg har lenge ligget foran Solberg på statsministermålingene. Men marginene har vært små, så det er åpenbart at dette kunne komme til å snu, sier Anders Todal Jensen.

Ny sterk måling for Høyre

Høyres solide posisjon som landets største parti på meningsmålingene fortsetter, mens Arbeiderpartiet faller kraftig på en fersk måling.

På Opinions septembermåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) får Ap 27,9 prosents oppslutning, tilbake 2,5 prosent. Høyre-leder Erna Solberg kan tilfreds konstatere at hennes parti går fram 0,3 prosentpoeng til solide 33,3 prosent.

Fremskrittspartiet faller 0,7 til 16,7 prosent, Senterpartiet går fram 0,3 til 5,2, KrF rykker fram 1,1 prosentpoeng til 5,1 og Venstre får 4,1, fram 0,1. Sosialistisk Venstreparti også 4,1, hvilket er samme oppslutning som på augustmålingen. Rødt får 2,2 prosent (fram 0,8), og andre 1,3 (fram 0,5).

Høyre og Fremskrittspartiet får altså nøyaktig 50 prosents oppslutning og ville hatt klart flertall sammen hvis målingen var valgresultat.

– Høyre fører en effektiv og synlig opposisjonspolitikk. Arbeiderpartiet forbindes ikke lenger med begrepet gjennomføringskraft, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot til ANB. Han mener Erna Solberg har lykkes med å legge partiet mer mot sentrum, og at belønningen er gode målinger.

– På den annen side er Arbeiderpartiet nærmest handlingslammet av kritikken som er kommet fra Gjørv-kommisjonen og ellers i kjølvannet av 22. juli-saken, sier Aarebrot.