Klif vil ha oljefri sone i Nordsjøen

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) mener at det bør innføres forbud mot olje- og gassvirksomhet i et 25 kilometer bredt belte fra land i Nordsjøen.

Tiltaket skal bidra til å redusere den samlede belastningen på økosystemet til havs, argumenterer Klif. Direktoratet vil skjerme gyteområder for fisk, hekke- og overvintringsområder for sjøfugl og områder for sjøpattedyr.

Det er i et høringssvar til arbeidet med ny forvaltningsplan for Nordsjøen og Skagerrak at forslaget om å opprette en 25 kilometer bred oljefri sone fra land blir fremmet, skriver Aftenposten.

Forslaget innebærer at det ikke kan settes i gang ny olje- og gassvirksomhet i dette området. Det er ikke aktivitet i det aktuelle området i dag heller, noe Klif er klar over.

– Selv om det ikke er aktivitet der nå, finnes det heller ikke noe vedtak om at det ikke kan bli det i fremtiden, sier Klif-direktør Ellen Hambro.

Klifs forslag faller ikke i smak hos Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– Dette er en merkelig og unødvendig konstruksjon. Vi opererer ut fra prinsippet om at miljørisikoen ved vår virksomhet ikke skal være større nær land enn langt til havs. Det betyr at jo nærmere land vi opererer, jo større beredskapsressurser skal være på plass, og jo raskere skal de kunne mobiliseres. Derfor ser vi ingen grunn til å innføre forslaget om petroleumsfri sone og nye boretidsbegrensninger, og vil argumentere sterkt mot at forslaget innarbeides i forvaltningsplanen for Nordsjøen og Skagerrak, sier informasjonssjef Tom Gederø