Store forventninger til boligmeldingen

Boligmangel og høye boligpriser er endelig i ferd med å bli en prioritert sak for både mediene og politikerne. Vi håper det gir utslag i en god boligmelding, og at myndighetene lytter til boligbransjen når de utarbeider den. Vi bygger boligene og ser konsekvensene av mangel på god boligpolitikk daglig.

Baard Schumann

Administrerende direktør i Selvaag Bolig

Andre gjestekommentatorer

Baard Schumann, Selvaag Bolig

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Knut Jonny Johansen, Faveo prosjektledelse

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan

Terje R. Venold, Veidekke

Terje Moe, Gustavsen, Statens vegvesen

Petter Eiken

Peter Gjørup, NCC

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, OBOS Prosjekt

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Stein Tosterud, Unicon

Sven Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Elisabeth Enger, Jernbaneverket

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, Skanska Teknikk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

Morten Lie, Direktoratet for byggkvalitet

Per Arne Bakken, Nordbohus

Øyvind Skarholt, Byggevareindustriens Forening

I juni overnattet folk i telt i opptil fem døgn i telt for sikre seg bolig i et av våre boligprosjekter i Nydalen. Få timer etter salgsstart var prosjektet utsolgt for toromsleiligheter. Vi er fornøyd med at vi får solgt boligene våre, men det er trist å se at boligmangelen nærmer seg etterkrigstilstander. Det er ganske enkelt for mange mennesker og for få boliger, og det bygges alt for lite nytt.

Man skulle tro at høye boligpriser fører til mer boligbygging. Slik er det ikke. Høye boligpriser fører til at færre har råd til å kjøpe bolig. Den største prisøkningen på nye boliger de siste årene skyldes nye offentlige krav og forskrifter. Vi har beregnet at kravene samlet gjør toromsleilighetene våre 600 000 kroner dyrere å bygge. Det tilsvarer 30 prosent for en leilighet til to millioner kroner.

I disse dager selges de første leilighetene som er bygget etter TEK10, og det viser kostnadsøkningen helt konkret. På Bjørnåsen i Oslo solgte vi ganske nylig leiligheter bygget etter gammel forskrift for 32 000 kroner per kvadratmeter, nå med TEK10 er prisen ca. 39 000 per kvadratmeter. Dette er noe større leiligheter som allerede hadde heis, så den kostnaden kom heldigvis ikke i tillegg akkurat her. Det er mange som ikke har råd til å betale for dette, men vi finner unntak i bydeler med høy kjøpekraft, noe som vil føre til at det blir bygget mindre der det trengs mest.

Utbyggingen bremses også ved at kommunene og en rekke offentlige etater, departementer og kommuner kjemper for særinteresser og at ingen tar ansvar for helheten. Alle kjemper for sine saker, som hver for seg kan være gode, men som i sum gjør byggeprosessene tidkrevende og dyre.

Ingen etat har ansvar for at det faktisk blir bygget boliger til folk. Både reguleringsprosesser, byggesaksbehandling, byggeforskrifter og salg av boliger lider under uheldig offentlig innblanding. I mellomtiden løper rentekostnader og prosjektkostnader, ofte i årevis. Skal vi klare å få fart på boligbyggingen, bør det skje vesentlige endringer i måten det offentlige involverer seg i alle deler av byggeprosessen på.

Boligbyggerne i Norge har allerede konkludert: Det vi trenger er færre krav, raskere saksbehandling og ett departement som kan ta ansvar for å koordinere det offentliges involvering i boligbyggingen. Myndighetene stiller mange krav til boligbyggere, men ingen til ingen til seg selv. Det eneste området vi trenger flere krav på er det offentliges krav til seg selv. Vi har store forventninger til boligmeldingen som regjeringen har varslet at kommer i løpet av året.