Etterlyser klarhet om uavhengig kontroll

Boligprodusentenes Forening mener det er lite samsvar mellom dagens kommunale kontrollordninger og de obligatoriske reglene som innføres fra nyttår.

Litt over fire måneder før de nye reglene om obligatorisk uavhengig kontroll trer i kraft, har Boligprodusentenes Forening sendt brev til statsråd Liv Signe Navarsete der de ber om klargjøring av både det nye reglementet, samt en veileder som er sendt ut i regi av Direktoratet for byggkvalitet (Dibk).

– Det er veldig mange spørsmål vi ikke har fått svar på i forbindelse med innføringen av uavhengig kontroll. Dette blir helt sikkert ikke det siste brevet vi sender til departementet, sier leder Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

I brevet som nylig gikk til Kommunal- og regionaldepartementet spør Boligprodusentene Forening om kontrollerklæringen skal brukes i samsvar med Dibk-veilederen, når kontroll er pålagt etter kommunens vurdering.

– Historisk har forståelsen vært at kontrollerklæring er den endelige bekreftelsen på at alle forhold er forskriftsmessige. Dette forholdet er nå ivaretatt av samsvarserklæringen slik vi forstår regelverket, skriver Boligprodusentens Forening i brevet til statsråden.

Til Byggeindustrien og bygg.no utdyper Jæger:

– Kommunene praktiserer allerede i dag et regelverk for uavhengig kontroll på visse områder. Men vi ser ikke at det er noe samsvar mellom dagens ordning og den obligatoriske kontrollen som skal innføres. Veilederen til direktoratet sier ingenting om dette, sier han.

Boligprodusentenes Forening har fra dag én vært svært kritiske til regjeringens innføring av uavhengig kontroll.

– Næringen har underskudd på både håndverkere og ingeniører, og da er det merkelig at vi skal bruke kapasitet på noe som ikke vil gi merkvalitet for noen.

Jæger frykter ordningen vil gi norske boligkjøpere en ekstraregning i 100-millionersklassen.

– Om det bygges 30 000 boliger i løpet av neste år, og vi får en merkostnad på 10-15 000 kroner som en følge av ordningen, så vil det koste norske boligkjøpere mellom 300 og 450 millioner kroner, sier Jæger.

Boligprodusentenes Forening har bedt om en rask klargjøring fra departementet av hensyn til bransjens opplæring.