Europa-lansering av ChemXchange i Oslo

10. oktober 2012 lanseres det EU-finansierte bransjeprosjektet ChemXchange på en konferanse i Oslo.

Det nyutviklede elektroniske informasjonssystemet for kjemisk informasjon beskrives som ett av de viktigste miljøprosjekter i den europeiske byggenæringen på mange år. Den norske entreprenørforeningen EBA, har ledet prosjektet, som er del av EUs 7. rammeprogram.

Innføring av kjemikalieregelverket REACH og fra 16. juni 2012 CLP, gir aktørene i byggenæringen store utfordringer når det gjelder krav som stilles i de nye regelverkene. - Gjennom ChemXchange får vi endelig et felles europeisk elektronisk informasjonssystem for kjemisk informasjon, noe som innebærer økt sikkerhet i forbindelse med bruk av kjemiske stoffer på norske byggeplasser, sier adm. direktør Jon Sandnes i Entreprenørforeningen for Bygg og Anlegg - EBA.

Resultat av norsk initiativ
- I tillegg til EBA var Norges Rørleggerbedrifters landsforening(NRL) og Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), initiativtagerne til utvikling av ChemXchange sammen med Norsk Teknologi og Norges Bilbransjeforbund, opplyser koordinator for prosjektet, Berit Bull-Gjertsen. Men utviklingsprosessen har involvert en lang rekke europeiske selskaper og organisasjoner, bl.a den europeiske entreprenørorganisasjonen FIEC. Fra norsk side har coBuilder AS, Teknologisk Institutt og Skanska Norge AS deltatt som aktive prosjektpartnere.

EUs 7. Rammeprogram (FP7) er verdens største forskningssamarbeid, og Norge deltar på lik linje med EU-landene. FP7 deler ut en milliard kroner til forskning og teknologiutvikling hver uke.

Et betydelig miljøprosjekt
Det mange kanskje ikke vet er at byggenæringen med flere hundretusen små og mellomstore virksomheter, er den største industrisektoren i Europa. Bygg- og anleggsvirksomhet er storbruker av kjemikalier og kjemikalieholdige artikler og ansatte utsettes for svært mange farlige kjemikalier. Hittil har byggenæringens bedrifter benyttet først og fremst benyttet stoffkartoteksystemet BASS som ifølge adm. direktør Lars Chr. Fredenlund i coBuilder AS, har over 15 000 sikkerhetsdatablader som omhandler kjemikalier og stoffer som benyttes på norske byggeplasser.

- Gjennom ChemXchange har vi et dynamisk og brukervennlig verktøy som både forenkler kjemisk risikovurdering og bidrar til miljøriktig og sikker kjemikaliehåndtering på byggeplass. Samtidig gir ChemXchange langt bedre muligheter for å etablere bedre rutiner for kommunikasjon i leverandørkjeden, sier Jon Sandnes.

Lanseringskonferanse i Oslo
10. oktober lanseres ChemXchange på en internasjonal konferanse i Næringslivets Hus i Oslo.

- Dette er en konferanse som har viktig informasjon til alle aktører i den norske byggenæringen, sier adm. direktør Lars Chr. Fredenlund i CoBuilder som vil drifte ChemXchange.

- Konferansen er en nyttig arena for å sikre seg førstehåndskunnskap om viktige lov- og forskriftsendringer som har stor praktisk betydning for aktørene i byggenæringen, sier Jon Sandnes i EBA. - Det er ellers en fjær i hatten til det norske initiativet at ChemXchange først lanseres i Norge.