Sp avviser tvangssammenslåing av kommuner

Sp avviser bestemt bruk av tvang som redskap for å få små kommuner til å slå seg sammen. Parlamentarisk leder Lars Peder Brekk betegner en Civita-rapport som et bestillingsverk fra Høyres leder Erna Solberg.

– Dette er kjent toner. Slike utspill kommer med jevne mellomrom fra de konservative som ønsker å bryte ned småkommunene. Den enorme gevinsten de opererer med, er overhodet ikke dokumentert. Slik innsparing får de bare ved å kutte drastisk i de kommunale tjenestene, sier Brekk til NTB.

Det er tidligere FpU-leder Ove Vanebo som står bak rapporten som er utgitt av den liberale tankesmia Civita. Han mener at Norge vil kunne spare 4 milliarder kroner årlig ved å halvere antall kommuner.

Stordrift
– Det vil være stordriftsfordeler ved for eksempel å bygge større og bedre sykehjem og samordne barnehageplasser. Når det blir færre kommuner, blir det jo også færre ordførere, rådmenn og politikere. Det tror vi totalt sett gjør at man kan spare en god slump penger, sier Vanebo.

Brekk sier Sp ikke er motstander av sammenslåing, men fastholder at det må skje frivillig. Han legger til at dette ikke er noe aktuelt stridstema blant de rødgrønne regjeringspartiene.

– Vi regjerer på bakgrunn av Soria Moria-erklæringen. Der står det svart på hvitt at det er frivillighet som gjelder, sier Sps parlamentariske leder.

Valget
Han deltar gjerne i en debatt om kommunestørrelse fram mot valget. Alle partier skal utarbeide nye program som forankres gjennom vedtak på landsmøtene til våren, og som partiene skal gå til valg på. Om Ap eventuelt skifter standpunkt, vil ikke Brekk spekulere om.

– Sp vil uansett ikke sitte i en regjering som bygger på tvangssammenslåing av kommuner, sier han.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik, som leder en arbeidsgruppe i Arbeiderpartiet, går inn for å programfeste kommunesammenslåinger. Hun ser helst at det skjer frivillig, men er åpen for at Stortinget i framtiden vedtar nye grenser i strid med lokale ønsker.

Stimulans
SV mener at det snarere enn tvang er spørsmål om hvordan mye staten vil bruke til å stimulere og lokke kommuner til frivillig sammenslåing.

Lederen av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, SVs Aksel Hagen, mener alle partier i bunn og grunn er tilhengere av frivillighet, bortsett fra Venstre. Det som skiller er hvor mye sentrale myndigheter vil bruke av lokkemidler for å få det til.

– Mange lokalpolitikere er irritert over at rikspolitikere mener å vite best hvordan de skal organisere seg mest hensiktsmessig i kommunene. Akkurat som statlig virksomhet er noe forbilde når det gjelder effektivitet og kostnadsbesparelse, sier Hagen.

Han tror det er mer sannsynlig at storbyer slår seg sammen med nabokommuner enn at kommuner med spredt bosetting og store geografiske forskjeller gjør det.

– I sentrale strøk er det allerede etablerte bo- og arbeidsmarkeder som strekker seg over kommunegrensene, sier Hagen.