Petoro tror oljeproduksjonen nå tar seg opp igjen

Etter 11 år med raskt fall i norsk oljeproduksjon har det flatet ut. Statens oljeselskap Petoro regner nå med at dagens nivå vil holde seg til 2020.

– Dette er fantastisk gode nyheter. Det er ikke lenge siden situasjonen så helt annerledes ut, sier informasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro til Aftenbladet.no. Han mener det er de nye store funn sammen med en raskere og mer effektiv utbygging av småfelt som er årsaken til at det nå kan tegnes et bilde av en langt mer positiv utvikling på norsk sokkel.

Petoro som administrerer statens engasjement i oljevirksomheten, innbrakte i første halvår 84,5 milliarder kroner. Det er rundt 17 milliarder kroner mer enn i samme periode i fjor og det sterkeste halvåret noen gang.

Økningen skyldes økte oljepriser og mer salg av olje. I tillegg mener nå selskapet at trusselen om en solnedgang på norsk sokkel er utsatt til 2020.

Siden 2001 har den norske oljeproduksjonen falt bratt, og siden 2004 har den samlede olje og gassproduksjon gått nedover hvert år. Nå mener Petoro og Sletten at utflatingen vil fortsette og sikre dagens produksjonsnivå til 2020.

– Hvis vi gjør tingene riktig, kan vi endog øke samlet produksjon i denne perioden mener Sletten som advarer mot å følge rådene fra økonomiprofessor Øystein Noreng om å dempe investeringene i oljesektoren.